Ciorbă clujeană de burtă

În categoria Gastronomie locală, vom publica săptămânal câte o reţetă care se găteşte la Cluj, sau care are originea aici, cum ar fi Varza a la Cluj, o nemaipomenită mâncare cu vechi tradiţii, născută şi consumată pe aceste meleaguri. De asemenea, vom apela şi la restaurantele care se adresează publicului larg, cu preparate autohtone şi nu numai, vizitate de clujeni şi de turişti în egală măsură. Şi pentru că Napocel e un mare gurmand, îi dăm azi cuvântul, asigurându-vă că celebra ciorbă de burtă e mai bună… ca la mama acasă, la Cluj!

Mama îmi pregătește lunar câte 2 găletuțe cu ciorbă de burtă și de fiecare dată, la telefon îmi spune așa: “-Hai Napocele odată că am gătat ciorba! N-ai vrea cumva să ți-o aduc la ușă? Mișcă-te!” 😆 Eu pregătesc lunar această minunăție, astfel încât de 2 ori pe lună am ocazia să o consum “ca la mama acasă”. 😀

pentru clipe de cluj (530)

Ca-n paradis

Toate vibrează-n mine și-n jur
Când burta din oală abur expiră
Un bun medicament pentru mahmuri
Arome divine-n lingură se-nșiră
Ciorba-n farfurie? Un tezaur!

O zi de sărbătoare, ce mai tura-vura? Ca o petrecere este când ciorba de burtă-n casă aburește! Îți vine a dansa!

Mulți, în special din Moldova ocupată (Republica Moldova) m-au întrebat ce și cum cu ciorba asta. Le-am răspuns că totul se învârte în jurul stomacului de vită. O bună cunoștință, MinuneMică, când era mică, micuță, ciorbei de burtă îi spunea: “ciorbă de șosete flaușate”. 😆

Mama m-a-nvățat să prepar ciorba de burtă.

Pregătiri Pentru 6 litri de ciorbă cumpăr: 2 kg. de burtă (de Gherla, județul Cluj) întreagă, prefiartă, congelată. Ingrediente: un os mare de vită cu măduvă tăiat, 2 morcovi mari, o rădăcină mare de pătrunjel, o rădăcină mare de țelină, o ceapă mare, o lingură mare plină cu boabe de piper, o lingură mare de sare, 400 ml. de smântână, 2 gălbenușuri, o linguriță rasă de muștar dulce, 2 căpățâni de usturoi, o lingură mare cu zeamă de lămâie. Cui îi place cu mai multe “mațe”, să cumpere 2 kg. și jum’ate. 😀

Spălări Decongelez burta. În apă o frec bine cu sare grunjoasă peste tot foarte atent, o pun să fiarbă vreo 10 minute, torn încet bicarbonat (atenție că spumează puternic). Scot burta, repet spălarea cu sarea grunjoasă. Ca să dispară complet mirosul, peste noapte las burta în apă rece, cu o lingură de oțet, o lingură mare rasă cu sare și vreo 3 foi de dafin.

Prima etapă Pun la fiert doar burta în apă timp de 3 ore la foc mic scoțând când este nevoie spuma acumulată.

A doua etapă Oala să fie mai mare de 6 litri pentru osul de vită. Scot burta, o tai fâșii și o pun în aceeași apă împreună cu osul de vită cu măduvă tăiat, lingura mare cu boabe de piper, lingura mare cu sare, morcovul, ceapa, țelina, pătrunjelul, lingura mare cu zeamă de lămâie și las alte 3 ore la foc mic. Completez cu apă când e nevoie.

Makeup-ul Dau la o parte oala de pe foc. Într-un vas separat, mic, frec cele 2 gălbenușuri cu o linguriță rasă de muștar dulce, storc cățeii de usturoi din cele 2 căpățâni, adaug cei 400 de ml. smântână cu puțină zeamă din ciorbă, amestec bine și torn compoziția încet în oală. Scot țelina, pătrunjelul, morcovul. Scot măduva din osul de vită, curăț carnea și le pun înapoi fără os.

Servire Doar la servire adaug după gust oțet, smântână, ardei iute, sare. Eventual cine dorește poate să aromeze ciorba la servire cu frunze de leuștean, pătrunjel sau tarhon și să adauge morcovul de la fierbere tăiat rondele.

Sper să vă placă dacă pregătiți după cum mai sus scris-am.

22 comentarii

  1. avatar

    Cred ca o singura data am mancat ciorba de burta.Mi-a placut, era cu multa smantana si usturoi.
    desi nu suntem mofturosi si gingai la mancare, nu am gatit niciodata burta.
    cand o vad, ma ingrozesc.
    varza a la Cluj, asta da, mancare.Intrece si sarmalele de multe ori. 🙂
    Pofta buna la ciorba de burta!
    Iau reteta, cine stie, poate voi gati o ciorba.
    Multumim.

    • avatar

      Chiar te rog să-ncerci o dată corbița de burtă a o prepara. Merită. Dar nu pune nici pra multă smântână! E un echilibru acolo.

    • avatar

      Sunt mai multe variante. Mai este o reţetă veche din zoan Albei care se prepară fără smântână. Am s-o prezint-ntr-o zi.

  2. avatar
    Gabriela Ilies

    Ciorba aceasta este foarte apreciata la noi. Si se prepara in aproape toate restaurantele. Dar cea mai buna reteta e mereu cea de la mama de-acasa. 🙂

    • avatar

      Așa este! După asta pe podium așez zama de șălate (cu cubulețe mici de kaizer ori slăninuță)! 🙂

  3. avatar

    Napocel, esti un rasfatat! Eu trebuie sa merg la restaurant pentru aceste specialitati, ca nu le stim face, dar varza da, aceea e una din specialitaile gatite si la noi. Felicitari , o reteta pe placul multor gurmanzi!

    • avatar

      🙂 Și eu o prepar exact ca mama. 🙂 Te rog ca-ntr-o zi să o prepari și tu Mirela! 🙂

  4. avatar
    georgiana

    Chelner! o ciorbă de burtă şi la fata! Mulţumesc! aaaa, şi un ardei iute alături!!

    • avatar

      Într-un moment ciorba pe masă va fi! 🙂

  5. avatar
    georgiana

    pfff! am uitat să zic… dacă nu-i cu supărare… tare ar merge înainte de ciorba aia şi-o pălincă, adevărată, ardelenească! mmmm…. 😳

    • avatar
      Gabriela Ilies

      Pai la noi nu se termina niciodata. Aici e tara ei. 🙂

  6. avatar
    georgiana

    deci mă sui în tren, clar! 😀

    • avatar
      Gabriela Ilies

      Musai. Te asteptam la gara.

    • avatar

      Neapărat te sui-n tren! Vom fi pe peron! 🙂

  7. avatar
    georgiana

    nu spuneti de doua ori, ca nebuna nu stie multe! 😀
    Va pup si va imbratisez!

    • avatar

      Asemenea și noi georgiana! 🙂

  8. avatar
    toma

    nu-mi amintesc sa fi mincat ciorba din asta . la Kishiniov nu stiu de gasesc ingredientul principal burta:)

    • avatar

      Se gaseste si la voi burta. in magazine. 🙂 Am vazut cu ochii mei. 🙂

    • avatar

      De fapt e stomac de vita nu burta. Asa se zice la noi: “burta”.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Pisikalia – 7 « Ioan Usca
  2. Trafic cu Hituri (runda 63) « Teo Negură
  3. tratare simptome candida | simptome candidoza | simptome candida | usturoi | iaurt

Lasa un Comentariu