Sâmbătă liberă, zi splendidă! 14 mai 2o11. O poftă pentru ceva bun m-a eject-at din casă așa că “ață” spre: stația de taxi: “-Bună ziua, pân’la teatru vă rog”:
Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca (în dreapta Teatrul Naţional), 14 mai 2011
Am dat un ocol fântânii iar “pilotul automat” setat pe “Varză a la Cluj”, m-a îndreptat spre bulevardul Eroilor din imediata apropiere:
În fundal vărzăria, Cluj-Napoca, 14 mai 2011
Am intrat… aoleoooo! Bucurie-n aer, ce mirosuri! De 43 de ani funcționează vărzăria, prima dată am fost prin ’73, m-a dus mama. Pe atunci se serveau și lăbuțe de broscuță. Acum meniul oferit este divers și cu greutate, indicat în special pe vreme rece, niște bombe calorice! Adevărata BOMBĂ… 3… 2… 1: “Varza a la Cluj cu ciolan afumat”!! Printre altele: se găsesc lucicoșul (supa de varză cu carne) și vorgobeleșul! O dulcegărie ce te face a uita de criză și facturi, preparată din laște (macaroane late), stafide, brânză dulce de vaci, învelit cu haioș (aluat din foi subțiri-subțiri) toate ținute cu ou și makeup-ată în ler (cuptor)! Sala era plină așa că m-am așezat afară. Comand o bere și “Varză a la Cluj”.
Terasa de interior a vărzăriei, Cluj-Napoca, mai 2011
Atmosfera plăcută, inspiram cu plăcere aerul curat pictat cu mirosurile din bucătărie, au fost vreo 21 de grade atunci, trec vreo 10 minunte și… vine! Vai de mine ce veselie! Dacă aveam confetti le împrăștiam peste masă! În urechi parcă și muzică auzeam:
Blipbeat (Pasztor mix) by Napocel
BOMBA!
O mâncare preparată de scumpele bucătărese: Mariana și Marika de la care poate veți afla rețeta dacă afișați niște ochișori frumoși. În general se prepară din varză murată stoarsă, puțin călită, așezată-n tavă peste care se toarnă tocătura de carne de porc+vită, orez, cimbru și mărar uscat în neștire, fierte toate înainte cu ciolan afumat (fiertură condimentată după gustul fiecăruia dar cu puțină sare dacă se folosește varză murată). Se acoperă cu un alt strat de varză, sos de roșii, smântână pe deasupra așa generos și se bagă la cuptor! La servire mult mărar verde, un ardei iute, smântână pentru fard și după: vă costă 8 lei.
Am ieșit împlinit, pășind mândru nevoie mare printre oamenii destinși, mulți turiști, auzeam aproape la fiecare pas franceza, engleza, japoneza și m-am îndreptat spre stația de taxi. Iubesc Cluju… nu! Nu e bine. Iubesc: “Varza a la Cluj”! Nici așa nu merge, s-a rățoi Clujul la mine!
Bulevardul Eroilor seara, Cluj-Napoca, 14 mai 2011
Vărzăria se află pe bulevardul Eroilor numărul 37 iar rețeta exactă o puteți afla dacă ne scrieți aici: echipa@clipedecluj.ro
Musai sa mearga si restul echipei la Vărzărie, ne-ai facut poftă! Fain articol! 😉
Obligatoriu! 🙂
Cunosc foarte bine locurile, de acolo m-am hranit atat la “pastaioase” cat si la “varzarie”, sincer mi sa facut pofta. Ma bucur ca mai exista.
Mihaela
Chiar este o adevarata bucurie pentru noi ca exista si azi.
Super prezentat…. 🙂
Multumesc frumos fificutza 🙂
cind mai trec pri Cluj , iau o varza:)
vezi sa nu te faci.. varza.. 😀
glumeam! 🙂
😆
toma
Doua portii eventual la cat esti de pofticios si bine facut ca mine de altfel. 😀
mi-ai facut o pofta :)) foarte tare prezentarea, cand o sa vin la cluj o sa trec cu siguranta pe la varzarie 🙂
Neaparat! Primul drum la varzarie sa-ti fie! 🙂
likeeeeeeeeeeee! si varza a la cluj si articolul si muzicaaaaaaaaa!muah:*:))
Multumesc Carmen! >:D<
Am trecut prin Cluj saptamana trecuta. Poate data viitoare…
Ohooo, ai fost aici! Data viitoare sa dai de veste sa te invit la o bere! 🙂
..în timp ce i pe la mine lumea se plânge de creșterea explozivă a colesterolului…
Dar, dacă vin la Cluj, neapărat, mă opresc la vărzărie!!!
Nici prin gand nu trebuie sa-ti treaca cuvantul “colesterol” cand esti pe Eroilor unde Varzaria troneaza semeata! 🙂 Brrrrr, ce horror suna cuvantul “colesterol” cand il pronunti! 😀
Neata, Napocel. 🙂 Citind articolul tau am devenit instant fan Cluj si varza a la Cluj. 😀 Superbe pozele, cred ca sunt printre primele pe care le vad cu acest oras…
In sfarsit! Nice fana! Noo, ase! 🙂 Sa faci bine si sa vii in Cetatea Clujului! 🙂
Am poze multe facute de mine in albumul “Clujul meu” de pe facebook. Ia intra sa le vezi. 🙂 O sa punem cu echipa poze mai multe si aici pe site. Intra sus in galeria foto.
sună urât ce vreau să zic dar mă risc: bălesc!!! 😀
😆 Așa băleam și eu în timp ce așteptam la masă! 😆
palanieţe are ?
Nooo, asta chiar nu știu! N-am văz’t p-acolo palaniețe! 😀 Ş-apăi cum îs cărnos numa’ la palanieţe nu-mi stăte’ gându’! 😀 😀 😀
Da e foarte veche Varzaria, ai uitat sa mentionezi ca “pe vremuri” acolo erau trei restaurante Cartofarie cu specialitati doar de cartofi , Fasolarie doar fasole cu ciolan, si preparate pe baza de “Bombe” si Varzaria. A ramas doar una , in vremea aceasta a capitalismului si cred ca si stiu de ce: este in centru, este ieftin , nepretentios si servirea este foarte rapida indiferent de ora la care mergi, iar chelnaritele sunt probabil cele mai amabile din cluj. A si cel mai important mancarea are gust …. ca la mama acasa!!!
Daaa si ce aglomerat era pe vremea lui Ceasca. Exact cum ai scris: amabilitate, servire rapida si grust ca la mama. Sa speram ca nu s eva inchide ca am auzit ceva zvonuri.
of, da mi-ai facut o poftaaa! 🙂
Ca-i un oras frumos Clujul- se stie , dar ca si ‘Varza a la Cluj”, de sa-ti lase gura apa, are – aflu acum 🙂
🙂 Sa vii la o Varza a la Cluj! Ori am sa-ti scriu reteta de la A la Z asa cum o prepara la varzarie. 🙂
Foarte buna varza a la cluj,sa-ti fie de bine! Imi place la nebunie acest fel de mancare,am gasit la bucataru mmaniacu o reteta mortala de varza a la cluj.Eu cedez,vreau sa ma apuc serios de dieta,nu vreau sa ma vada soarele cu vreun colacel.:)
Ia spune-ne acea reteta primita. 🙂
M-ai nimerit, Napocelule, cu varza a la Cluj. Este visul meu frumos, în materie de artă culinară. Este aşa de bună, ca şi varza a la Turda. N-ai aflat încă? Citeşte: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/12/varza-a-la-turda
Ma bucur ca te-am nimerit. 😀
Varza a la Turdaa! Daaa! Ia sa vedem! 🙂
Daaa, am citit! O minunatie!
Napocel, azi am atacat Polusul, că shoppingăream de zor, dar luni atacăm vărzăria!
Ei, pe vremea studenţiei, la vărzărie ne încărcam bateriile, indiferent că unii eram clujeni, iar alţi colegi de prin ţară…Mai mergem şi la cartofărie, reţeta de cartofi parizieni, cu ouă, smântână şi kaiser o ţin minte şi acum. Măi, şi avem doar 47 de kile. Ce înseamnă tinereţea! 🙂
Ohooo! Ai avut activitate azi! 🙂
Faine vremuri, mult am trecut si eu pragul varzariei pe vremea cealalta.
🙂 47 de kile! Super! Eu eram ca un ogar de slab pe acea vreme. Subtire, subtire, eh vremuri… 😀
Varza a-la-Cluj fara carne mai este varza a-la-Cluj? Daca da, cu siguranta ma inscriu si eu pe lista de asteptare si te rog sa imi rezervi si un loc frumos 🙂
Este si fara carne! Am mancat si a fost super. Un amestec minunat de legume-ciuperci, mi-a placut.
Am sa-ti rezerv cel mai frumos loc! 🙂
ţîe chiar nu ţî milă de mine?
😆 😆 😆 Ia chiar te rog sa o prepari apoi sa ne anunti cand publici pe blog! 🙂
ţucu-te să te ţuc Napocel, api cre că a şi musai să o fac, dar poate îmi dai reţeta, aşa original cum ştii numa` tu…oricum mi-e tare dor de Cluju` meu, da` şi de mâncărurile mâncate la vărzărie …mai ales vargabeles, no aşe amu că mi-o vinit în minte, ia te rog frumos dacă poţi să îmi dai şi această reţetă, te ţuc de nu te vezi,Anca xxx
O să-ți dau cu cea mai mare plăcere rețeta la vorgobeleș. 🙂 Chiar eu personal o prepar.
şi cum facem?
îmi poţi trimite reţeta pe mail, sau pe fb
cum vrei tu…te salut voios!
Îţi trimit pe e-mail reţeta exactă.
fara carne poate e gustoasa , dar nu e ca si cu carne .
toma
Drept scris-ai! La noi: cărnoşii apăi numa’ cu carne mer’e! 😀
extra ordinara varza
Vlade, ma bucur pentru prezenta ta aici. 🙂
Da, e o minunatie Varza de Cluj pregatita dupa reteta originala.
Sa ma adaugi in mess (napocel@yahoo.com) ori in Skype (Napocel1) ca sa vorbim pe indelete despre proiectul tau si site.
ce de pofticiosi! 🙂
Napocel daca mai prezinti multa mancare toata lumea devine fan Cluj, ce-mi place 😉
Ne-am adunat aici toti pofticiosii, he he he he. 😀
Pai sa devina fani ca merita orasul nostru! 🙂
miam…suna delicios ce ai scris acolo. Eu cam uitat gustul verzii. Abia astept sa termin cu nenorocitu asta de regim si sa dau si eu o raita pe acolo 🙂
Dea Domnul sa poti cat mai repede suporta din nou varza!
am uitat sa adaug +like pentru articol :))
Multumesc frumos Waver 🙂
Este o bunătate,fără discuție și eu sunt amator de bunătăți!Dacă trec prin CLUJ fac proba.Era vărzărie în trecut în Cluj sau fac confuzie?
Bunatatea bunatatilor! 😀
Din 1968 este localul.
La fiecare stagiu de aikido tinut la Cluj se trece pe la Varzarie pentru o portie de varza a la Cluj, desigur.
Varzaria de pe Eroilor rullz, man!
Irina? 😀 Varza a la Cluj ingrasa! 😀
Fain. N-am stiut ca treceti pe acolo-n urma fiecarui stagiu.
RULZZ! Indubitabil!! 🙂
Ce foame mi-ai facut… Reteta este grozava iar pozele pe masura…Imi plaaaaceeee…Deci cand ajung la Cluj faci cinste cu bereeeeeee si varza… 😀 Un articolas super bun…Ai talent 🙂
Laura? Io stiu ca-ti place sa gatesti asa ca astept un mic text despre cum ai preparat Varza a la Cluj si sa faci poze. Pe facebook ai poze super cu creatiile tale culinare! 🙂
😀 numaidecit… ma bucur ca iti plac creatiile mele culinare…fiecare cu talentul lui nu? Propun ca eu sa gatesc si tu faci textul 🙂 😀
De acord Laura. 🙂
ingrasa , eu nu-mi pot permite 🙁
😆 😆 😆
Deci asa ramane. Weekendul acesta mancam varza a la Cluj… 😀 Abia astept…O noua provocare culinara… 🙂 Mniam ce pofte am…
Așa rămâne, batem palma! 🙂
Varza inabusita cu carnita, cartofi ci ciupercute…. mmmmmmmmmmmmm … Mai Arthurica, mi-ai facut o pofta… perfecta prezentare!!! Felicitari!!! >:D< te tzukam! :*
Vă țuc și eu pe amândoi!
super!!!!
si asa mii foame cred ca o sa dau o fuga pin la Cluj:)))
Vino la Cluj! Nu mai sta pe ganduri! 🙂
Frumos, oras e Clujul. Iar locurile vorbesc despre asta.
Buna prezentare!
Bine ai venit la noi draga fancy! >:D<
Sper, la tomna, sa ma ratecesc si eu pe strazile largi ale Clujului! 🙂
Ohooo! Frumos! Sa vii! 🙂 Avem un oras frumu’, frumu’!
Am transmis mai departe.Sorămea merge la Cluj în august și țuști merge la varză să pape.
Așa să fie: țuști! 🙂
Ce frumos arata! Componentele super! cred ca mi-ar placea! ador varza! parca ii simt mirosul….hmmmm
Sa o prepari si tu ori haida la Cluuuj! 🙂
n-am viza, ca s fi venit demult, in plus si la Bucharest as fi venit pe 30 mai e Roxette-j’adore, dar asta e…stau cuminte acas
Oooo, Roxette! Imi place foarte!
Aiiiii, cît mai mîncam şi io la vărzăria aia!!! Şi cît am fost student şi după aia. Mă bucur că-i tot acolo şi că încă mai mere!
Banzai!
Mult calcat-am si io pragul varzariei. 🙂 Sa speram ca va functiona in continuare. Preturile sunt bune iar servirea e rapida.
Inca un motiv frumos de a vizita Clujul 🙂 Al citelea deja… vin, neaparat, dar, pina atunci, ma delectez cu clipele de Cluj. 😉
🙂 Neaparat sa vii! Ma bucur ca-ti place si sunt incantat ca ne vizitezi aici. 🙂 Sa dai un semn cand vii.
Pfoai, ce as manca acum niste varza cu ciolan !!!!!!!!!!
Varza calita Imi place sa fie facuta din varza murata si ceva mai scazuta… deci nu cu zeama prea multa… mmmmmmmmmm.
Din pacate aici nu am gasit un loc asa frumos unde sa servesc Varza a la Cluj. Deocamdata trebuie sa ma multumesc cu cea facuta in bucataria mea de acasa. Asta numai pana voi ajunge la Cluj si voi manca varza preparata chiar la mama ei… la Cluj !
Ce ironie a sortii… tata e detasat acum cu serviciul la Cluj si probabil ca se indoapa chiar acum in varzarie… iar eu stau pe aici si salivez la poze 🙁
Noroc pe tatal tau 🙂 Pana cand sta aici? Da-i nr. meu de telefon, poate vine la o berula. 🙂 Ia sugereaza-i Marianucai sa-ti prepare. In mess iti voi da reteta pas cu pas Dragoselu.
Mai ardelenilor, iar m-ati facut sa-mi ploua in gura de dimineatza, desi mancarea deliciosa prezentata e recomandata mai degraba pentru pranz, decat pentru mic dejun. Ce sa zic, cand o sa ajung prin Cluj-Napoca sigur o sa iau o portie din varzaria de pe b-dul EROILOR 37! Sa aveti pofta pana una alta, domniile voastre! Va tzukk din Bucurestiul asta inca “nereformat” de ciuma “neagra” :))
Te astept la Cluj Dane si te invit la varzarie!
Las’ ca-ncet s-a reforma si Bucurestiul! 😀
Varza a la Cluj merită – din plin! – poemul pe care i l-ai dedicat. Încearcă şi Varză a la Turda (vezi: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/12/varza-a-la-turda )
Ooooofffff..am tot zis sa ocolesc varzaria ta,Napocel eu sunt la un regim de nu ai vazut…:( nu am voie nici macar sa citesc articole cu astfel de continut…:((( astfel incat am sarit peste pozele astea minunate.am trecut in cea de-a trei a saptamana de regim,mai am doua cred,sa vad cum evolueaza situatia.:) Sustine-ma si tu,dar nu-mi indesa varza a la cluj,ciorba de burta sau alte alea..:)
Te sustin cu cea mai mare placere!