Spre vărzărie!

Sâmbătă liberă, zi splendidă! 14 mai 2o11. O poftă pentru ceva bun m-a eject-at din casă așa că “ață” spre: stația de taxi: “-Bună ziua, pân’la teatru vă rog”:

Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca (în dreapta Teatrul Naţional), 14 mai 2011

Am dat un ocol fântânii iar “pilotul automat” setat pe “Varză a la Cluj”, m-a îndreptat spre bulevardul Eroilor din imediata apropiere:

În fundal vărzăria, Cluj-Napoca, 14 mai 2011

Am intrat… aoleoooo! Bucurie-n aer, ce mirosuri! De 43 de ani funcționează vărzăria, prima dată am fost prin ’73, m-a dus mama. Pe atunci se serveau și lăbuțe de broscuță. Acum meniul oferit este divers și cu greutate, indicat în special pe vreme rece, niște bombe calorice! Adevărata BOMBĂ… 3… 2… 1: “Varza a la Cluj cu ciolan afumat”!! Printre altele: se găsesc lucicoșul (supa de varză cu carne) și vorgobeleșul! O dulcegărie ce te face a uita de criză și facturi, preparată din laște (macaroane late), stafide, brânză dulce de vaci, învelit cu haioș (aluat din foi subțiri-subțiri) toate ținute cu ou și makeup-ată în ler (cuptor)! Sala era plină așa că m-am așezat afară. Comand o bere și  “Varză a la Cluj”.

Terasa de interior a vărzăriei, Cluj-Napoca, mai 2011

Atmosfera plăcută, inspiram cu plăcere aerul curat pictat cu mirosurile din bucătărie, au fost vreo 21 de grade atunci, trec vreo 10 minunte și… vine! Vai de mine ce veselie! Dacă aveam confetti le împrăștiam peste masă! În urechi parcă și muzică auzeam:
Blipbeat (Pasztor mix) by Napocel

BOMBA!

O mâncare preparată de scumpele bucătărese: Mariana și Marika de la care poate veți afla rețeta dacă afișați niște ochișori frumoși. În general se prepară din varză murată stoarsă, puțin călită, așezată-n tavă peste care se toarnă  tocătura de carne de porc+vită, orez, cimbru și mărar uscat în neștire, fierte toate înainte cu ciolan afumat (fiertură condimentată după gustul fiecăruia dar cu puțină sare dacă se folosește varză murată). Se acoperă cu un alt strat de varză, sos de roșii, smântână pe deasupra așa generos și se bagă la cuptor! La servire mult mărar verde, un ardei iute, smântână pentru fard și după: vă costă 8 lei.

Am ieșit împlinit, pășind mândru nevoie mare printre oamenii destinși, mulți turiști, auzeam aproape la fiecare pas franceza, engleza, japoneza și m-am îndreptat spre stația de taxi. Iubesc Cluju… nu! Nu e bine. Iubesc: “Varza a la Cluj”! Nici așa nu merge, s-a rățoi Clujul la mine!

Bulevardul Eroilor seara, Cluj-Napoca, 14 mai 2011

Vărzăria se află pe bulevardul Eroilor numărul 37 iar rețeta exactă o puteți afla dacă ne scrieți aici: echipa@clipedecluj.ro

98 comentarii

  1. avatar

    Musai sa mearga si restul echipei la Vărzărie, ne-ai facut poftă! Fain articol! 😉

    • avatar

      Obligatoriu! :)

    • avatar
      Mihaela

      Cunosc foarte bine locurile, de acolo m-am hranit atat la “pastaioase” cat si la “varzarie”, sincer mi sa facut pofta. Ma bucur ca mai exista.

    • avatar

      Mihaela
      Chiar este o adevarata bucurie pentru noi ca exista si azi.

  2. avatar
    fificutza

    Super prezentat…. :)

    • avatar

      Multumesc frumos fificutza :)

  3. avatar
    toma

    cind mai trec pri Cluj , iau o varza:)

    • avatar
      fificutza

      vezi sa nu te faci.. varza.. 😀

    • avatar
      fificutza

      glumeam! :)

    • avatar

      😆

    • avatar

      toma
      Doua portii eventual la cat esti de pofticios si bine facut ca mine de altfel. 😀

  4. avatar
    Valentinutza

    mi-ai facut o pofta :)) foarte tare prezentarea, cand o sa vin la cluj o sa trec cu siguranta pe la varzarie :)

    • avatar

      Neaparat! Primul drum la varzarie sa-ti fie! :)

  5. avatar
    miron carmen

    likeeeeeeeeeeee! si varza a la cluj si articolul si muzicaaaaaaaaa!muah:*:))

  6. avatar

    Am trecut prin Cluj saptamana trecuta. Poate data viitoare…

    • avatar

      Ohooo, ai fost aici! Data viitoare sa dai de veste sa te invit la o bere! :)

  7. avatar

    ..în timp ce i pe la mine lumea se plânge de creșterea explozivă a colesterolului…

    Dar, dacă vin la Cluj, neapărat, mă opresc la vărzărie!!!

    • avatar

      Nici prin gand nu trebuie sa-ti treaca cuvantul “colesterol” cand esti pe Eroilor unde Varzaria troneaza semeata! :) Brrrrr, ce horror suna cuvantul “colesterol” cand il pronunti! 😀

  8. avatar

    Neata, Napocel. :) Citind articolul tau am devenit instant fan Cluj si varza a la Cluj. 😀 Superbe pozele, cred ca sunt printre primele pe care le vad cu acest oras…

    • avatar

      In sfarsit! Nice fana! Noo, ase! :) Sa faci bine si sa vii in Cetatea Clujului! :)
      Am poze multe facute de mine in albumul “Clujul meu” de pe facebook. Ia intra sa le vezi. :) O sa punem cu echipa poze mai multe si aici pe site. Intra sus in galeria foto.

  9. avatar
    giana

    sună urât ce vreau să zic dar mă risc: bălesc!!! 😀

    • avatar

      😆 Așa băleam și eu în timp ce așteptam la masă! 😆

  10. avatar

    palanieţe are ?

    • avatar

      Nooo, asta chiar nu știu! N-am văz’t p-acolo palaniețe! 😀 Ş-apăi cum îs cărnos numa’ la palanieţe nu-mi stăte’ gându’! 😀 😀 😀

  11. avatar
    Andrei

    Da e foarte veche Varzaria, ai uitat sa mentionezi ca “pe vremuri” acolo erau trei restaurante Cartofarie cu specialitati doar de cartofi , Fasolarie doar fasole cu ciolan, si preparate pe baza de “Bombe” si Varzaria. A ramas doar una , in vremea aceasta a capitalismului si cred ca si stiu de ce: este in centru, este ieftin , nepretentios si servirea este foarte rapida indiferent de ora la care mergi, iar chelnaritele sunt probabil cele mai amabile din cluj. A si cel mai important mancarea are gust …. ca la mama acasa!!!

    • avatar

      Daaa si ce aglomerat era pe vremea lui Ceasca. Exact cum ai scris: amabilitate, servire rapida si grust ca la mama. Sa speram ca nu s eva inchide ca am auzit ceva zvonuri.

  12. avatar

    of, da mi-ai facut o poftaaa! :)
    Ca-i un oras frumos Clujul- se stie , dar ca si ‘Varza a la Cluj”, de sa-ti lase gura apa, are – aflu acum :)

    • avatar

      :) Sa vii la o Varza a la Cluj! Ori am sa-ti scriu reteta de la A la Z asa cum o prepara la varzarie. :)

  13. avatar
    Adriana Craciun

    Foarte buna varza a la cluj,sa-ti fie de bine! Imi place la nebunie acest fel de mancare,am gasit la bucataru mmaniacu o reteta mortala de varza a la cluj.Eu cedez,vreau sa ma apuc serios de dieta,nu vreau sa ma vada soarele cu vreun colacel.:)

    • avatar

      Ia spune-ne acea reteta primita. :)

  14. avatar

    M-ai nimerit, Napocelule, cu varza a la Cluj. Este visul meu frumos, în materie de artă culinară. Este aşa de bună, ca şi varza a la Turda. N-ai aflat încă? Citeşte: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/12/varza-a-la-turda

    • avatar

      Ma bucur ca te-am nimerit. 😀
      Varza a la Turdaa! Daaa! Ia sa vedem! :)

    • avatar

      Daaa, am citit! O minunatie!

  15. avatar

    Napocel, azi am atacat Polusul, că shoppingăream de zor, dar luni atacăm vărzăria!
    Ei, pe vremea studenţiei, la vărzărie ne încărcam bateriile, indiferent că unii eram clujeni, iar alţi colegi de prin ţară…Mai mergem şi la cartofărie, reţeta de cartofi parizieni, cu ouă, smântână şi kaiser o ţin minte şi acum. Măi, şi avem doar 47 de kile. Ce înseamnă tinereţea! :)

    • avatar

      Ohooo! Ai avut activitate azi! :)
      Faine vremuri, mult am trecut si eu pragul varzariei pe vremea cealalta.
      :) 47 de kile! Super! Eu eram ca un ogar de slab pe acea vreme. Subtire, subtire, eh vremuri… 😀

  16. avatar

    Varza a-la-Cluj fara carne mai este varza a-la-Cluj? Daca da, cu siguranta ma inscriu si eu pe lista de asteptare si te rog sa imi rezervi si un loc frumos :)

    • avatar

      Este si fara carne! Am mancat si a fost super. Un amestec minunat de legume-ciuperci, mi-a placut.
      Am sa-ti rezerv cel mai frumos loc! :)

  17. avatar

    ţîe chiar nu ţî milă de mine?

    • avatar

      😆 😆 😆 Ia chiar te rog sa o prepari apoi sa ne anunti cand publici pe blog! :)

    • avatar

      ţucu-te să te ţuc Napocel, api cre că a şi musai să o fac, dar poate îmi dai reţeta, aşa original cum ştii numa` tu…oricum mi-e tare dor de Cluju` meu, da` şi de mâncărurile mâncate la vărzărie …mai ales vargabeles, no aşe amu că mi-o vinit în minte, ia te rog frumos dacă poţi să îmi dai şi această reţetă, te ţuc de nu te vezi,Anca xxx

    • avatar

      O să-ți dau cu cea mai mare plăcere rețeta la vorgobeleș. :) Chiar eu personal o prepar.

    • avatar

      şi cum facem?
      îmi poţi trimite reţeta pe mail, sau pe fb
      cum vrei tu…te salut voios!

    • avatar

      Îţi trimit pe e-mail reţeta exactă.

  18. avatar
    toma

    fara carne poate e gustoasa , dar nu e ca si cu carne .

    • avatar

      toma

      Drept scris-ai! La noi: cărnoşii apăi numa’ cu carne mer’e! 😀

  19. avatar
    vladut

    extra ordinara varza

    • avatar

      Vlade, ma bucur pentru prezenta ta aici. :)
      Da, e o minunatie Varza de Cluj pregatita dupa reteta originala.
      Sa ma adaugi in mess (napocel@yahoo.com) ori in Skype (Napocel1) ca sa vorbim pe indelete despre proiectul tau si site.

  20. avatar

    ce de pofticiosi! :)
    Napocel daca mai prezinti multa mancare toata lumea devine fan Cluj, ce-mi place 😉

    • avatar

      Ne-am adunat aici toti pofticiosii, he he he he. 😀
      Pai sa devina fani ca merita orasul nostru! :)

  21. avatar

    miam…suna delicios ce ai scris acolo. Eu cam uitat gustul verzii. Abia astept sa termin cu nenorocitu asta de regim si sa dau si eu o raita pe acolo :)

    • avatar

      Dea Domnul sa poti cat mai repede suporta din nou varza!

  22. avatar

    am uitat sa adaug +like pentru articol :))

  23. avatar

    Este o bunătate,fără discuție și eu sunt amator de bunătăți!Dacă trec prin CLUJ fac proba.Era vărzărie în trecut în Cluj sau fac confuzie?

    • avatar

      Bunatatea bunatatilor! 😀
      Din 1968 este localul.

  24. avatar
    Irina

    La fiecare stagiu de aikido tinut la Cluj se trece pe la Varzarie pentru o portie de varza a la Cluj, desigur.
    Varzaria de pe Eroilor rullz, man!

    • avatar

      Irina? 😀 Varza a la Cluj ingrasa! 😀
      Fain. N-am stiut ca treceti pe acolo-n urma fiecarui stagiu.
      RULZZ! Indubitabil!! :)

  25. avatar
    Laura Hybris

    Ce foame mi-ai facut… Reteta este grozava iar pozele pe masura…Imi plaaaaceeee…Deci cand ajung la Cluj faci cinste cu bereeeeeee si varza… 😀 Un articolas super bun…Ai talent :)

    • avatar

      Laura? Io stiu ca-ti place sa gatesti asa ca astept un mic text despre cum ai preparat Varza a la Cluj si sa faci poze. Pe facebook ai poze super cu creatiile tale culinare! :)

    • avatar
      Laura Hybris

      😀 numaidecit… ma bucur ca iti plac creatiile mele culinare…fiecare cu talentul lui nu? Propun ca eu sa gatesc si tu faci textul :) 😀

    • avatar

      De acord Laura. :)

  26. avatar
    toma

    ingrasa , eu nu-mi pot permite :(

  27. avatar
    Laura Hybris

    Deci asa ramane. Weekendul acesta mancam varza a la Cluj… 😀 Abia astept…O noua provocare culinara… :) Mniam ce pofte am…

    • avatar

      Așa rămâne, batem palma! :)

  28. avatar

    Varza inabusita cu carnita, cartofi ci ciupercute…. mmmmmmmmmmmmm … Mai Arthurica, mi-ai facut o pofta… perfecta prezentare!!! Felicitari!!! >:D< te tzukam! :*

    • avatar

      Vă țuc și eu pe amândoi!

  29. avatar

    super!!!!
    si asa mii foame cred ca o sa dau o fuga pin la Cluj:)))

    • avatar

      Vino la Cluj! Nu mai sta pe ganduri! :)

  30. avatar

    Frumos, oras e Clujul. Iar locurile vorbesc despre asta.
    Buna prezentare!

    • avatar

      Bine ai venit la noi draga fancy! >:D<

  31. avatar

    Sper, la tomna, sa ma ratecesc si eu pe strazile largi ale Clujului! :)

    • avatar

      Ohooo! Frumos! Sa vii! :) Avem un oras frumu’, frumu’!

  32. avatar

    Am transmis mai departe.Sorămea merge la Cluj în august și țuști merge la varză să pape.

  33. avatar

    Ce frumos arata! Componentele super! cred ca mi-ar placea! ador varza! parca ii simt mirosul….hmmmm

    • avatar

      Sa o prepari si tu ori haida la Cluuuj! :)

  34. avatar

    n-am viza, ca s fi venit demult, in plus si la Bucharest as fi venit pe 30 mai e Roxette-j’adore, dar asta e…stau cuminte acas

    • avatar

      Oooo, Roxette! Imi place foarte!

  35. avatar

    Aiiiii, cît mai mîncam şi io la vărzăria aia!!! Şi cît am fost student şi după aia. Mă bucur că-i tot acolo şi că încă mai mere!
    Banzai!

    • avatar

      Mult calcat-am si io pragul varzariei. :) Sa speram ca va functiona in continuare. Preturile sunt bune iar servirea e rapida.

  36. avatar

    Inca un motiv frumos de a vizita Clujul :) Al citelea deja… vin, neaparat, dar, pina atunci, ma delectez cu clipele de Cluj. 😉

    • avatar

      :) Neaparat sa vii! Ma bucur ca-ti place si sunt incantat ca ne vizitezi aici. :) Sa dai un semn cand vii.

  37. avatar
    penoz

    Pfoai, ce as manca acum niste varza cu ciolan !!!!!!!!!!
    Varza calita Imi place sa fie facuta din varza murata si ceva mai scazuta… deci nu cu zeama prea multa… mmmmmmmmmm.
    Din pacate aici nu am gasit un loc asa frumos unde sa servesc Varza a la Cluj. Deocamdata trebuie sa ma multumesc cu cea facuta in bucataria mea de acasa. Asta numai pana voi ajunge la Cluj si voi manca varza preparata chiar la mama ei… la Cluj !
    Ce ironie a sortii… tata e detasat acum cu serviciul la Cluj si probabil ca se indoapa chiar acum in varzarie… iar eu stau pe aici si salivez la poze :(

    • avatar

      Noroc pe tatal tau :) Pana cand sta aici? Da-i nr. meu de telefon, poate vine la o berula. :) Ia sugereaza-i Marianucai sa-ti prepare. In mess iti voi da reteta pas cu pas Dragoselu.

  38. avatar
    dan_ro

    Mai ardelenilor, iar m-ati facut sa-mi ploua in gura de dimineatza, desi mancarea deliciosa prezentata e recomandata mai degraba pentru pranz, decat pentru mic dejun. Ce sa zic, cand o sa ajung prin Cluj-Napoca sigur o sa iau o portie din varzaria de pe b-dul EROILOR 37! Sa aveti pofta pana una alta, domniile voastre! Va tzukk din Bucurestiul asta inca “nereformat” de ciuma “neagra” :))

    • avatar

      Te astept la Cluj Dane si te invit la varzarie!

    • avatar

      Las’ ca-ncet s-a reforma si Bucurestiul! 😀

  39. avatar

    Varza a la Cluj merită – din plin! – poemul pe care i l-ai dedicat. Încearcă şi Varză a la Turda (vezi: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/12/varza-a-la-turda )

  40. avatar
    Adriana Craciun

    Ooooofffff..am tot zis sa ocolesc varzaria ta,Napocel eu sunt la un regim de nu ai vazut…:( nu am voie nici macar sa citesc articole cu astfel de continut…:((( astfel incat am sarit peste pozele astea minunate.am trecut in cea de-a trei a saptamana de regim,mai am doua cred,sa vad cum evolueaza situatia.:) Sustine-ma si tu,dar nu-mi indesa varza a la cluj,ciorba de burta sau alte alea..:)

    • avatar

      Te sustin cu cea mai mare placere!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Poveste de vis (35) « Teo Negură
  2. Melomanii « Ioan Usca
  3. Florar | Gabriela Savitsky
  4. La cererea prietenilor: povestea parfumată dintre bloggeri. Explicaţii! « Mirela Pete. Blog
  5. E timpul pentru îngheţată! « Mirela Pete. Blog
  6. Miercurea fără cuvinte. Aluzii « Mirela Pete. Blog

Lasa un Comentariu