Echipa “MăTuRa” din Cluj-Napoca sau lecţia de igienă publică

Mădă, Tudor și Raluca, cu alte cuvinte Echipa MăTuRa, sunt un grup de studenti din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia PR. Aceşti studenţi serioşi şi harnici desfăşoară o campanie de promovare a unei igiene publice corecte în oraşul nostru, „grupul ţintă” fiind acei oameni care nu înţeleg că trăiesc în societate, că zilnic se întâlnesc cu alţi oameni care trebuie să le suporte igiena precară şi bolile care derivă din aceasta, inclusiv cele transmisibile, cum ar fi hepatita. Nu este de ignorat nici aspectul deplorabil al celor certaţi cu duşul zilnic, dar nici mirosurile emanate de trupurile sau hainele murdare. Am folosit cuvinte mai dure decât aceşti tineri inimoşi, tocmai pentru a vă atrage atenţia asupra bunelor lor intenţii. Să citim împreună articolul trimis de Echipa MăTuRa. Mădă, Tudor și Raluca, vă mulţumim!

 Articol scris de Echipa MăTuRa.

De obicei o campanie de promovare a unei igiene personale corecte se face in clasele primare de catre doamna invatatoare, iar copii primesc tot felul de premii daca s-au spalat pe dinti sau daca folosesc zilnic deodorantul.
In acea perioada, la o varsta fragila, se pun bazele unei educatii de sanatate, insa judecand dupa numarul ingrijorator de oameni care se lupta in prezent cu boli de piele grave sau cu hepatita, am zice ca multi copii au chiulit ori au uitat lectiile invatate. O igiena corespunzatoare este o datorie morala si o forma de respect nu doar fata de propria persoana, ci si fata de cei din jur, oameni care inevitabil intra in contact cu tine, fie la locul de munca, fie in spatii publice precum autobuzele.

Noi suntem un grup de studenti din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, sectia PR si desfasuram o campanie de promovare a unei igiene publice corecte in orasul Cluj-Napoca. In acest sens, noi intentionam sa educam publicul general cu privire la importanta sanatatii, de aceea in perioada ce urmeaza a lunii august, anul 2011, vom imparti pe strazi flyere, vom lipi in mijloacele de transport in comun afisele campaniei ce o derulam si de asemenea vom promova la radio spotul publicitar, cu o tenta ironica, pentru a atrage atentia publicului tinta mai usor.

Noi dorim sa constientizam publicul general in legatura cu efectele ce le poate avea o igiena precara, cum ar fi afectarea ambientului din spatiul public, sau pe termen lung pierderea unor sume considerabile de bani la doctor. Cu alte cuvinte, o problema de sanatate poate fi prevenita cu bani putini, insa tratarea unei boli presupune costuri majore. Este de la sine inteles ca dezavantajele sunt multiple, iar lista se poate extinde usor, caci in definitiv o igiena necorespunzatoare poate insemna automat lipsa unei vieti sociale active, ceea ce poate duce la izolari, marginalizari, depresii. Oamenii trebuie sa inteleaga un concept simplu – lenea si oboseala nu sunt motive suficiente pentru a renunta la obiceuri sanatoase, inainte sa iesim din casa este nevoie de un dus sau daca timpul chiar nu permite acest lucru, atunci macar un periaj al dintilor, folosirea deodorantului si schimbarea hainelor purtate cu o zi in urma. Aceste mici reguli pot conduce la o viata implinita, la succes profesional si social, dar tot aceste mici reguli daca sunt incalcate vor conduce in timp la un haos, pentru ca sanatatea este si va fi mereu pe primul loc in viata fiecaruia dintre noi.Cu respect,Echipa MăTuRa(Mădă, Tudor și Raluca)

10 comentarii

 1. avatar

  Bine ca nu sunt nevoita sa circul cu autobusul. Dar e cazul sa se faca putina curatenie individuala, buna initiativa. Va felicit!

 2. avatar

  Laudabila initiativa si spor la treaba echipei!
  Va rog frumos, daca se poate, sa va luati si de “oamenii strazii” ca am vazut cum raman paduchii si purecii dupa ei cand se ridica de pe bancile din parcuri. Multumim si spor la treaba. O sa va dau o mana de ajutor, succes! 🙂

 3. avatar

  Foarte buna initiativa, cred ca ar trebui preluata si de tineri din alte orase!

  • avatar

   Ar trebui. dar stii, initiativa lor va fi un efort nerasplatit daca oamenii continua sa ignore avertismentele. Facem fiecare cat si ce putem pentru a-i determina sa se civilizeze! O zi buna! 🙂

 4. avatar

  Cu oamenii strazii e greu sa le explici sa se spele cand ei nu au casa/chiveta/apa.
  Dar cu cei care au minimum de posibilitate – trebuie incercat.

  • avatar

   Alesii neamului (!) ar trebui sa se ocupe de ei. Oricum, degeaba incercam, ei refuza sa lase bautura si tigarile, nu vor sa munceasca si sa duca o viata normala. Nu vor sa fie ajutati, li se pare mai usor asa. E oribil si revoltator.
   O zi buna iti doresc! 🙂

 5. avatar
  Ada Rosca

  deci e genial….dc si da roade…..eu va urez toata bafta din lume!!! jur

 6. avatar

  Bravo,doamnelor si domnilor..! Ne-om mai destepta si noi…Spor ,la ceea ce v-ati propus!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Maturitatea | Rokssana's Blog
 2. Cei ce pornesc în viaţă cu stângul. Cu şlapul stâng « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte

Lasa un Comentariu