Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Emblemă a Clujului, alături de Teatrul Naţional (şi alte edificii frumoase), este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Ca orice şantier gotic, cel care a debutat odată cu ceea ce va deveni Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, a durat aproape două secole. Biserica “Sf. Mihail”  a fost ridicată in afara zidurilor oraşului, la scurt timp după ce regele Carol Robert de Anjou a acordat Clujului statutul de oraş, în anul 1316 şi autonomia ecleziastică. Terminarea lucrărilor, după 1419, coincide cu domnia regelui Sigismund.

Construcţia a început în 1350, mândrindu-se cu planurile sale, care semănau cu ale catedralei Sfântul Ştefan din Viena. Biserica Sf. Mihail din Cluj este impozantă, poate cel mai de seamă edificiu gotic din România,  având 70 de metri lungime și o înălțime maximă de 80 de metri. Dotată cu un turn înalt (80 m), construit între anii 1836-1862, deci ulterior terminării construcţiei în sine, edificiul traversează mai multe perioade ale goticului, sfârşind cu perioada goticului matur către flamboiant, care se observă la decorul din piatră al ferestrelor înalte şi suple. Lungimea navei este de 50 m, iar înălţimea de 22 m. Deasupra porţii principale, deschidere profilată, largă, generoasă şi intens decorată cu basoreliefuri,  se poate observa basorelieful cu Sf. Mihail, protectorul bisericii.

Biserica Sf. Mihail Cluj-Napoca

Biserica Sf. Mihail Cluj-Napoca

Ca plan arhitectonic, edificiul este o biserică cu altar alungit, boltit în cruce pe ogive și flancat de altare laterale. Atât bolta, cât şi vitraliile și sculpturile, se remarcă printr-o măreție surprinzătoare pentru acea vreme, întâlnită mai ales în catedralele vestice. Un meşter german a realizat tocul ușii sacristiei, care e o sculptură renascentistă în piatră, iar altarul neogotic, operă a meșterului tâmplar Lajos Back, a fost premiat la Expoziția Mondială din 1837. Se ştie că biserica a fost decorată cu numeroase statuete și foarte multe reliefuri sculptate, din care au mai rămas însă extrem de puține, majoritatea fiind distruse. Imposibil să nu rămâi cu ochii pe bolta gotică sixpartită, construită pe ogive aparent fine, dar puternice, din piatră dură.

Biserica Sf. Mihail, turnul - sursa foto: www.ortodox-catolic.ro

Imposibil să nu te fascineze coloanele înalte şi  vitraliile colorate ale ferestrelor în arc frânt, care ajustează şi încălzesc lumina blândă ce pătrunde ireal în interiorul bisericii. Există şi pictură murală, păstrată doar fragmentar, cu influenţe stilistice din Italia,  în care se observă primele semne ale Renaşterii în pictura clujeană. De aproape 700 de ani, Catedrala “Sf. Mihail” tronează în inima Clujului, fiind unul dintre acele monumente cu care se identifică, în parte,  imaginea oraşului, imagine familiară, pe care o ştiu toţi locuitorii urbei, pe lângă care orice clujean a trecut de mai multe ori sau de mii de ori. O ştim acolo, cu parfumul său medieval, demn şi uşor rece, dar prietenos, ca orice lucru de preţ, cunoscut şi făcând parte din ceea ce numeşti cu mândrie: oraşul tău. Oraşul meu!

Biserica Sf. Mihail, interior - sursa foto: www.incogniterra.org

Biserica Sf. Mihail, interior - sursa foto: Wikimedia

Adresa: Piaţa Unirii.

Dicţionar:

(Bisericii Sf. Mihail unii îi spun catedrală,  dar nu e catedrală, vezi dicţionarul de mai jos.)

CATEDRÁLĂ, catedrale, s. f. Biserică (mare) în care serviciul religios este oficiat, de obicei, de un (arhi)episcop. – Din fr. [église] cathédrale, lat. cathedralis.

SIXPARTÍT, -Ă adj. (Liv.) Compus din șase părți sau elemente. ◊ (Arhit.) Boltă sixpartită = boltă alcătuită din trei arce ogivale. [Et. incertă].

OGÍVĂ, ogive, s. f. 1. Sistem de construcție caracteristic arhitecturii gotice, format din intersecția a două arcuri de cerc dispuse diagonal, care formează osatura unei bolți.

(din Dex online)

34 comentarii

 1. avatar

  Mirela, am fost si eu pe-acolo si am fost impresionata de maretia ei.M-am si rugat si precis am fost auzita si ajutata!
  Cred ca si castelul de la noi are aceeasi varsta, recunosc elemente ale arhitecturii gotice la ambele monumente arhitectonice.
  O seara linistita, Mirela!

  • avatar

   Gabi, asa este, si castelul Corvinilor dateaza din sec XV si e tot in stil gotic, am fost acolo, are un aer medieval si o istorie pe masura! Acum am auzit ca s-a deschis si Muzeul castelului, mi-ar placea sa vizitez din nu Hunedoara si castelul! Multumesc, seara frumoasa!

  • avatar
   Gabriela Ilies

   Biserica aceasta este impresionanta. Cand ii treci pragul iti inspira atata solemnitate incat si gandurile ti le auzi in soapta. Odata intrat, daca stai sa te reculegi, te simti in siguranta, la adapostul acelor ziduri imense de piatra. Vitraliile deosebite, care filtreaza lumina in multimple culori, amplasate la inaltime de nivelul solului, nu lasa zomotele de afara sa patrunda. Esti intr-o alta dimensiune,a spiritualitatii, de vorba cu tine insuti si cu Dumnezeu.

 2. avatar

  Am vizitat Biserica Sf. Mihail din Cluj inca de acum 30 de ani. Imi amintesc ca am ramas surprins atunci, nu numai de vechimea, ci si de maretia ei.

  • avatar

   Nea Costache, bun venit! Ma bucura prezenta unui prieten deosebit in acest spatiu!
   Da, e impresionanta si e emblematica pentru orasul nostru. 🙂

 3. avatar

  Gabriela, foarte bine ai surprins dimensiunea spirituala. Imi aminteste de ceea ce spunea poetul meu preferat, Lucian Blaga, despre transcendentul care se inalta catre divinitate, atunci cand te afli in Biserica gotica. Si chiar asa este!

 4. avatar

  Impresionant!
  Bănuiesc că dacă a fost împodobită cu statuete cândva, e de rit catolic. De altfel, după câte știu, ortodocșii (recte: românii) nu prea au avut voie să-și dureze mult timp biserici din piatră, ci doar din lemn, motiv din care au apărut o serie de lăcașuri de cult de acest gen, celebre în felul lor.
  Oricum, ce-i frumos, și lui Dumnezeu îi place! 🙂

  • avatar

   Da, am scris in prima parte ca e romano-catolica!
   Romanii ortodocsi din Ardeal, Maramures, da. Aici s-a dezvoltat o arta a bisericilor din lemn, apreciata. Era vorba mai mult de costuri…Cat despre cei din Muntenia, Banat, Oltenia si Moldova, trebuie sa recunoastem ca au ridicat lacasuri de cult deosebite. Imi place ansmablul Horezu, Curtea de Arges, Voronetul, Dragormirna, si multe altele, adevarate dantelarii din piatra!

 5. avatar

  Foarte frumos monument! Am vizitat catedrala în …1987! Cam mult de-atunci. Trebuie să-mi mai împrospătez memoria cu o vizită nouă! 🙂

  • avatar
   Gabriela Ilies

   Daca nu ai fost de atat de mult timp la noi, cred ca e vremea sa ne faci o vizita. Cu siguranta ca nu ai sa recunosti orasul.

  • avatar

   Alex, merita, deoarece e renovata toata Piata Unirii. Biserica e mai frumoasa ca oricand primavara, cand e plin de flori si in parcul de langa biserica, oamenii se relaxeaza stand pe banci sau dau de mancare porumbeilor. E un loc minunat! 🙂

 6. avatar

  Frumoasa! Nu cred ca am vazut-o in scurtele mele opriri in Cluj. Cred ca am vazut o biserica din centru, de pe linga TN, dar nu asta …

  • avatar

   Da, e frumoasa! Cea de langa Teatrul National este Catedrala Ortodoxa, mult mai recenta. O sa scriu odata si despre acel edificiu. Turla cu cupola e frumoasa. 🙂

 7. avatar

  Am postat candva o glumita, TURIST IN CLUJ.
  Cica, niste turisti straini erau ghidati prin Cluj de catre un roman; li s-a explicat ca Matei Corvin este fiul lui Iancu de Hunedoara, deci un fel de roman…; apoi, ghidul a dat semnal de plecare. Un turist a intrebat de ce nu le prezinta si biserica de langa statuie; ghidul a raspuns: “asta nu-i de-a noastra…”

  • avatar

   Bun bancul! Ai o colectie impresionanta de bancuri. Cred ca incep, cu asentimentul tau, sa mai si imprumut! Da, bun bancul! 🙂

 8. avatar

  Gabriela, Mirela, mulţumesc frumos! Trebuie neapărat să fac un plan pentru o vizită la Cluj. Poate la vară, în vacanţă! Sunt convins că voi vedea un oraş frumos, cu multe locuri frumoase. Până atunci, mă documentez aici, ca să ştiu clar ce obiective am de vizitat!
  O zi bună vă doresc! 🙂

 9. avatar

  Bună dimineața, în ziua Floriilor!
  Din nu știu ce motive, n-am reușit să vin la Cluj pe îndelete- l-am văzut, de două ori, în fugă, de fiecare dată, a plouat..
  Am văzut acest monument, fără să pot intra..poate că voi avea prilejul să merg la Cluj,să văd tot ceea ce tu, cu atâta pasiune descrii!
  O zi superbă îți doresc!

  • avatar

   Pacat ca n-ai avut timp sa intri, e permisa intrarea la orice ora din zi. Dar lasam pe data viitoare, Gna! Multumesc, te mai asteptam! 🙂

 10. avatar

  Howdy blogger, thank you for providing this article.. I found it first-class.

 11. avatar

  I don’t normally comment on blogs.. But nice post! I just bookmarked your site

 12. avatar

  Impresionanta ca orice arhitectura gotica in sine. Pe mine ma coplesesc edificiile de genul celei din imagine. Ma simt mult mai confortabil intr-o bisericuta de lemn unde parca, sunt ceva mai aproape de divinitate…

Trackbacks & Pingbacks

 1. Protest in fata Camerei Deputatilor, luni 11 aprilie impotriva intentiei de a se adopta eutanasia in masa a cainilor comunitari. « my heart to your heart
 2. Pisikalia – 6 « Ioan Usca
 3. Catrene despre pozele din parc « VeroVers
 4. DEXIGN. Coffeeright: ambient & advertising « Mirela Pete. Blog
 5. Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 4 « Mirela Pete. Blog
 6. Bobocelul ghinionist « Stropi de suflet la vedere
 7. Un dar cu aromă de santal « Mirela Pete. Blog
 8. Parfumuri româneşti de caldă amintire « Mirela Pete. Blog
 9. Miercurea fără cuvinte. Wordless Wednesday 5 « Mirela Pete. Blog
 10. Miercurea fără cuvinte (2) Pentru azi: BUFET SUEDEZ! Serviţi vă rog! « Stropi de suflet la vedere
 11. DEXIGN. Webdesign: Castle.ro « Mirela Pete. Blog
 12. Sărbători fericite ! « Stropi de suflet la vedere
 13. La Paști « Mirela Pete. Blog

Lasa un Comentariu