Ilustrate de Cluj 2

Scris de Zorin Diaconescu

Invitatul şi colaboratorul nostru permanent, Zorin Diaconescu, ne face onoarea de a publica încă un articol din seria celor dedicate Ilustratelor de Cluj.  Îi mulţumim!

Cafeneaua de la filo, numită și ”Sala 30” nu avea notorietatea de care se bucurau ”Croco” și ”Arizona”. Nici unul din acele localuri nu se distingea prin ceva anume, aveau în comun doar atmosfera generată de clientelă, majoritatea studenți, boemi, artiști – și printre ei, persoanjele pitorești ale Clujului din anii 60.
Era o formă de mitologie urbană artificială și inutilă, dar plăcută ochiului și sufletului. Ea se baza pe faptul că oamenii aveau timp, foarte mult timp și foarte puține posibilități de a-și umple acel timp. Statul cu orele în cafenea era una din modalitățile accesibile ”populației” de a depăși cotidianul socialist, cenușiu și plictisitor. Îți trebuiau doar câțiva lei, marfa era proastă și prețurile modice, iar în schimbul celor câțiva lei primeai o ceașcă de cafea proastă și un pachet de ”Carpați” din care fumai cam jumătate, restul se scuturau în pachet sau erau pline de rădăcini de tutun. Dar lumea nu venea în acele locuri de dragul cafelei sau al țigărilor.
Stând la masă (până când cineva, care nu vedea cu ochi buni acele adunări, a dat ordin să se scoată scaunele) și mai apoi în picioare, evadai pentru o oră, două din cotidian.
Acolo se vorbea despre tot ce nu scria în ziarele vremii, citite oricum doar pentru mica publicitate și pagina de sport. Acolo se împrumutau cărți, reviste sau discuri de vinil care mai apoi erau citite / ascultate cu religiozitate. Doar acolo erai altcineva, nu mai erai un cobai pe care se făceau experimente sociale la scară națională, doar acolo trăiai o scurtă și nevinovată iluzie de libertate.
Acesta era facebookul și twitterul anilor 60.

Invitaţi:

CELLA, Clipe de Cluj, Xaba, Nea CostacheVera, CarmenDanielle WolfGabi, BuimaciiCaiusGabriela Elena, Gabriela Savitsky, Mirela PeteCoolnewz, Cati,Anca, Vania, Georgiana, Melami, Gabriela Cimpoca, Gabriela IlieşAliceeIoan Sorin UscaGina,  Stropi de suflet, Cristian Dima, Theodora, Carmen Negoiţă, Teo Negură, Vania, Zina.

14 comentarii

 1. avatar

  N-am fost studentă de Cluj, dar de ”Croco” până și eu am aflat. 🙂

  • avatar

   Ce ne-am fi facut fara Croco? As vrea sa vina mai multi ex-studeti si sa ne spuna despre Croco…Azi e banca. Banca cu bani. Cu banii…altora! 😉

 2. avatar

  Mirela, de când cu “Clipe de Cluj”, dorinţa de a vizita Clujul devine tot mai acută. Fireşte, primul loc vizitat va fi cel în care este banca pe care tu ai fotografiat-o în diferite anotimpuri, in diferite ore ale zilei şi pe care abia aştept să stau alături de tine să răsfoim cartea noastră!

  • avatar

   Ar fi ideal. si minunat. si posibil! Poate chiar pe banca mea, sau in Gradina Botanica! Astept cartea! 🙂

 3. avatar

  O singura data am fost si eu la Croco.
  Stiu ca acolo se intalneau studentii, oamenii de cultura.
  Frumoase amintiri!

  • avatar

   O singura data la Croco, draga Gabi, face cat 10 excursii peste ocean. E parerea mea. Restul, au dreptul la a lor! 😉

 4. avatar

  CROCO ‘meu’ n-avea scaune iar locul meu era ‘la scândurică’, lângă geamul spre stradelă 🙂
  era fain când veneam de la seminariile de medicină legală, direct dim morgă, să ‘se dreagă’ colegii sensibili cu diverse produse ‘la ceaşcă’

  în rest…exact ca în ‘descriere’ era
  dar ŞI MAI ŞI 😉

  PUNCT FIX la întretăierea TUTUROR DRUMURILOR
  – Casa Studenţilor
  – Biblioteca Universitară
  – BABEŞUL
  – Clinicile

  ea… NOI – CROCO – şi
  restul lumii

  • avatar

   Vezi ce bine prinde cate un Clipe de Cluj si ce amintiri, ce rascruce de drumuri, povestiri, trairi, ce intersectie de maxima importanta era Croco! Ce student n-a trait o parte din studentie la Croco? Era ceva atat de …acasa, de cautat, de iubit chiar! Era Croco. Si acum e o banca. Dar nu de stat la taclale, ci de pus si scos bani. Era…Croco! 😛

 5. avatar
  Georgiana

  Fac eu cumva şi vin la vară la Cluj!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Indicii anatomice – 28 | Caius
 2. Ultimul Mitropolit – 6 « Ioan Usca
 3. Fernando Botero (19 aprilie 1932), pictor și sculptor columbian « my heart to your heart
 4. Cântecul lebedei « Gabriela Elena

Lasa un Comentariu