Proiecție la Castelul Banffy în cadrul TIFF

La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Castelul Bánffy de la Bonţida, aflat la aproximativ 35 km de Cluj-Napoca, va fi gazda unei proiecţii-eveniment cu totul speciale. Odessa în flăcări (r. Carmine Gallone, 1942), unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, recent redescoperit în arhivele de la Roma, va fi prezentat publicului pe data de 7 iunie2011.

Atât subiectul filmului, cât şi povestea copiei, considerată până nu de mult pierdută, au atras atenţia cinefililor din întreaga lume. Răsplătită cu Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia – ediţia 1942, Odessa în flăcări este o co-producţie româno-italiană care prezintă o pagină dureroasă din istoria celui de-al Doilea Război Mondial: drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice. Celebra soprană Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia.

Produs la iniţiativa lui Ion Cantacuzino, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei filmului românesc din prima jumătate a secolului XX, superproducţia Odessa în Flăcări a fost turnată după scenariul lui Nicolae Kiritescu. Premiera filmului regizat de Carmine Gallone a avut loc simultan, la Roma şi la Bucureşti, având un succes de casă impresionant şi cronici elogioase atât în România şi Italia, cât şi în Germania. Filmul a fost interzis în 1944, după intrarea României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost duşi în arest. Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerată distrusă, la fel ca multe alte filme produse în acea perioadă în Germania, Italia, Europa Centrală şi de Est. În 2005, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor «Cinecittà» din Roma, şi în perioada următoare copia de 35 mm a fost restaurată.

La ediţia a noua a festivalului, castelul de la Bonţida a găzduit un spectacol memorabil oferit de celebrul chitarist Gary Lucas, care a acompaniat live filmul Dracula (r. George Melford, 1931). Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Sursa: www. tiff.ro

Lasa un Comentariu