Cetăţuia Clujului

În perioada Habsburgică, în vârful dealului numit Cetăţuia (în maghiară Fellegvár) din Cluj, s-a construit o fortificaţie, conform planurilor arhitectului militar Giovanni Murando Visconti. Clădită între anii 1715 și 1735, era proiectată cu ziduri în formă de stea, o redută şi un turn. Înconjurată de bastioane de observaţie şi apărare, era înconjurată de un val de pamânt. Deasupra porților de acces, care străjuiau Cetăţuia la N, S, E şi V,  în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament. Aici au fost încartiruite trupele habsburgice, ceea ce a fost o uşurare pentru cetăţenii unui oraş pustiit de război şi devastat de  un incendiu. Faptul că cetăţenii clujeni de atunci  au scăpat de costurile legate de cazarea garnizoanei austriece în propriile case a ajutat la renaşterea economică a oraşului.

Cetăţuia aşa cum era, un loc de promenadă

Cetăţuia aşa cum era, un loc de promenadă. foto:marius-universulmeu.blogspot.com

Cetăţuia Clujului, panoramă

Cetăţuia Clujului, panoramă

Cetăţuia Clujului, crucea şi panorama

Cetăţuia Clujului, crucea şi panorama

Doar o mică parte din ziduri, patru clădiri şi  reduta, transformată în Turnul Parașutiștilor, a mai rămas din vechea cetățuie. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă. Cetatea este situată la o altitudine de 405 m şi respectă tipicul fortificaţiilor cu ziduri oblice, bastioane, şanţuri şi o redută, chiar dacă a fost construită din pământ. E dificil să mai ghiceşti pe Dealul Cetăţuii valurile de pământ cu linii rectangulare, care unesc bastioanele pentagonale sau patrulatere. Acum 19 ani, scările care urcă cetăţuia încă mai erau înconjurate de spaţii verzi şi flori. Există şi bănci, de unde poţi privi panorama oraşului. Merită să vezi Clujul de pe Cetăţuie, vă asigur! Păcat că a rămas atât de puţin din vechea şi romantica Cetăţuie.

Cetăţuia Clujului, panorama

Cetăţuia Clujului, panorama

 

Dacă trece un avion în drum spre Aeroportul International Cluj  ai tendinţa să întinzi mâna pentru a-l atinge. Cetăţuia a fost multă vreme un loc îndrăgit de plimbare pentru îndrăgostiţi, dar şi pentru clujenii care doreau să admire oraşul de la înălţime. Încă mai constuie unul din punctele cheie ale Clujului. Ţinta celor care urcă poate fi şi Hotelul Belvedere, construit pe colina dealului în perioada anilor 1970. Hotelul beneficiază de restaurant, bar de zi şi bar de noapte, terase, cofetărie, braserii, piscine şi alte atracţii. În anul 1995, aici a fost înălțată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comuniști în 1950, care se vede din multe părţi ale oraşului. Crucea inițială a fost ridicată în memoria celor întemnițați aici.

Cetăţuia Clujului, plimbare vara

Cetăţuia Clujului, plimbare vara

Cetăţuia Clujului, terasă

Cetăţuia Clujului, terasă

Porţile sunt foarte vechi şi lăsate în paragină, există şi plăcuţe care atenţionează pericolul iminent la trecerea pe sub ele. E mare păcat că un loc atât de circulat cândva, singurul care oferă o panoramă perfectă asupra oraşului, mult mai interesantă decât cea pe care o vede toată lumea de pe Feleac la intrarea în oraş, e lăsat în paragină. Fie şi numai pentru bucuria de a recunoaşte frumuseţile oraşului de la înălţime, ar merita un mic efort de restaurare şi mai multă salubrizare a zonei. Săptămâna trecută s-a făcut curăţenie pe Cetăţuie. Salutăm iniţiativele şi munca desfăşurată de voluntarii ecologişti, printre care şi profesorii şi elevii de la liceele clujene, de exempu Lic. T “Gh. Şincai”, care au înţeles că a-ţi păstra oraşul curat ţine de demnitate, de simţul civic şi de onoarea cetăţeanului clujean. O plimbare pe scările care s-au mai păstrat, pentru a face fotografii, merită, vă asigurăm. Poate mâine vom asista la demararea lucrărilor de refacere a acesetui loc atractiv, parc verde şi muzeu în aer liber.

Cetăţuia Clujului, Hotel Belvedere

Cetăţuia Clujului, Hotel Belvedere

Sursa  foto

DexignMirela Pete, Aurora, Gabriela Elena, Caius, Cella, Gabi123GianaGina, CARMEN, Coolnewz, Umograf, MelamiTeo Negura, Theodora, Vania, Teo NeguraVerovers.,  VaaniaNea Costache, Gabi Cimpoca, Zina, -X-Virusverbalis, se-cret,   Danielle WolfCantina sociala,   Vera

10 comentarii

 1. avatar

  am şi io poze alb/negru acolo
  şi… mai am amintiri ca nime’ alta 😉

  • avatar

   Cella, îmi stă pe limbă să te invit cu respect să ne fii colaborator, cu amintiri din Cluj! Cu fotografii, cu tot ce ai adunat tu sufleteşte şi în imagini, din acei ani foarte frumoşi, de care ne este dor, chiar ne este dor. Ce spui?! Daca DA, atunci totul se petrece prin mail. Şi ne bucurăm! Dacă NU, asta este! Pupături! 🙂

 2. avatar

  Cetatuia, cetatuia, ce loc fain de plimbare era. Acum e cam neingrijita, sta sa cada pe alocuri dar sus, la Belvedere, e fain!
  O zi frumoasa maine, cu drag! 🙂
  Sunteti, Clipelor, pe locul 1137 in Zelist. Pentru un blog serios, fara barfe si porcarii, puteti sa stiti ca sunteti foarte sus, ari urcat foare mult de la New Entry. FELICITARI! 🙂

  • avatar

   Pai atunci sa punem bannerul, uite cine vede, cine stie1 Zi frumoasa! 🙂

Trackbacks & Pingbacks

 1. Trafic cu Hituri (runda 68) « Teo Negură
 2. Miercurea fără cuvinte. Interfon « Mirela Pete. Blog
 3. Ultimul Mitropolit – 34 « Ioan Usca
 4. Poveste de vis (34) « Teo Negură
 5. Miercurea fără cuvinte « Stropi de suflet la vedere
 6. Povestea parfumată a inimii « Mirela Pete. Blog

Lasa un Comentariu