Ediţia a X-a, ediţie aniversară TIFF

Ieri seară, în Piaţa Unirii, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, TIFF. Presa spune că au fost peste 2000 de oameni, nouă ni s-au părut mai mulţi, păreau foarte mulţi, dornici să vadă proiecţia care a inaugurat ediţia aniversară a festivalului. Spaţiul de proiecţie din Cluj-Napoca este Ursus Open Air, gazda festivalului fiind Tudor Giurgiu – preşedintele şi fondatorul TIFF, care a mulţumit tuturor celor ce au ajutat festivalul să ajungă la ediţia cu numărul zece. Aceştia au fost  invitaţi  pe scenă şi recompensaţi cu Diploma pentru Susţinerea Festivalului Internaţional de Film Transilvania – 2002-2011.

TIFF este cel mai important eveniment cinematografic din România , fiind un festival respectat pe plan european şi mondial. Citez:”„În septembrie 2001, Tudor Giurgiu m-a invitat să bem o bere pe terasa Everest din centrul Bucureştiului, unde mi-a povestit despre un proiect: TIFF. Nu mi-am imaginat atunci că, nouă ani mai târziu, TIFF va deveni un Everest al evenimentelor cinematografice din România”, a adăugat criticul de film.

Compagnie-des-Quidams-Visul lui Herbert

Compagnie-des-Quidams-Visul lui Herbert

Clujenii prezenţi aici au avut parte de un spectacol electrizant, Visul lui Herbert, al renumitei trupe franceze de artă stradală Compagnie des Quidams. Pot spune că aceşti artişti au tăiat respiraţia tuturor celor care au umplut până la refuz cea mai mare piaţă a Clujului. Ca într-un ritual, cele cinci personaje din spaţiul cosmic, ajutând simbolic un astru să se ridice la cer, a impresionat spectatorii, care au urmărit vrăjiţi întregul spectacol.
Pe www.tifftv.ro, platforma video a festivalului, toţi fanii TIFF pot găsi materiale reprezentative pentru programul festivalului din acest an, retrospective, spoturi oficiale sau making of-uri ale ediţiilor trecute, şi pot rămâne la curent cu cele mai importante evenimente marca TIFF 2011.

Sursa foto

Conceptul de promovare a ediţiei din acest an, a 10-a, este centrat pe “film şi fotbal”. Pentru cei care nu l-au văzut, acesta e afişul TIFF 2011.


Mai povestim despre filmele pe care le vom urmări, sau vă aşteptăm pe voi să ne povestiţi ce filme aţi văzut, veţi vedea sau care v-au plăcut mai mult. Vizionare plăcută!

Mirela, Cati LupaşcuCostin Comba, Gabi, Ana UscaGina,   Caius, Cati, Melami, Daurel, Coolnewz, Cella, Vania, Gabi123, Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Griska, Ilarie, Irina Comba, Ioan Sorin Usca, Nea Costache, Georgi, Vero si GriskaTeo Negură, Haicasepoate, Aurora Stropi de suflet, Carmen Vis si realitate.

13 comentarii

 1. avatar

  Am vazut la televizor secvente din acest eveniment cultural.
  Deja e a zecea editie!
  Vizionare placuta!

  • avatar

   Gabi, acum realizez ca e totusi un mare FESTIVAL EUROPEAN! Am auzit multe limbi vorbindu-se la inaugurare, pe langa engleza, franceza, spaniola si italiana, am auzit si limbi pe care nu le-am recunoscut, de origine slava si limbi nordice, asa ca, lumea e interesata. Maine avem film in program! O zi frumoasa iti dorim! 🙂

 2. avatar

  Mirela, mă bucur pentru privilegiul pe care il au clujenii de a fi martorii oculari ai acestei prestigioase parade a filmelor şi mulţi chiar participanţi. Mă bucur pentru tine , mă bucur pentru clujeni şi pentru toţi ce au timpul şi posibilitatea să vadă Festivalul la el acasă şi nu în fragmente TV. Mulţumesc pentru toate detaliile interesante şi mai ales pentru iniţiativa de a-l populariza.

  • avatar

   Aura, sa stii ca e un privilegiu, am vazut deja doua filme despre care voi vorbi pe blog cand o sa am timp. Si noi tot pe fragmente il vedem, ca trebuie sa muncim si nu nu avem timp doar pentru film, dar ne-ar placea sa vedem tot! Multumesc, o seara frumoasa! 🙂

 3. avatar

  OK! Pe afis e domnul Corneliu Porumboiu, care in anul 2004 a câștigat premiul II la secțiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul “Călătorie la oraș”, iar în anul 2006 a câștigat premiul Caméra d’Or și trofeul “Transilvania” la TIFF 2006 pentru filmul A fost sau n-a fost?.În 2007, în cadrul galei Premiilor Gopo, a obținut premiul Gopo pentru cea mai bună regie pentru filmul A fost sau n-a fost?.La Festivalul de la Cannes, la 23 mai 2009, filmul lui Corneliu Porumboiu, Polițist, adjectiv (2009), a fost distins cu Premiul FIPRESCI[1][2] și cu Premiul Juriului, pentru secțiunea „Un Certain Regard”!
  Deci, e acest domn Porumboiu! 🙂

  • avatar

   Voiam sa intreb unde e comentariul meu. da vad ca am deja raspunsul,recunoscator!

  • avatar

   clujean, asa este, nu vad comentul, dar bine ca ti-am dat raspunsul, o seara excelenta! 🙂

Trackbacks & Pingbacks

 1. Parfumul inocenţei « Gabriela Elena
 2. Comentarii la Apocalipsa – 17 | Ioan Sorin Usca
 3. ei şi ELE :) « leneşrĂu's Blog ?
 4. Cum se face un blog « Ilarie
 5. Şedinţa | Caius
 6. Boccaccio Boccaccino (c. 1467 – c. 1525), pictor italian | my heart to your heart

Lasa un Comentariu