Evenimente la TIFF 2011

Jacqueline Bisset, una dintre marile frumuseţi ale ecranului european în anii ’70-’80, va fi omagiată la TIFF 2011 prin acordarea Premiului Special pentru Contribuţia Adusă la Cinematografia Mondială în cadrul Galei de Închidere a celei de-a zecea ediţii a festivalului, care va avea loc sâmbătă, 11 iunie. Jacqueline Bisset nu este, însă, doar o mare frumuseţe (care, în plus faţă de multe dintre „idoliţele” de astăzi, avea şi distincţie, şi graţie), ci şi o actriţă în adevăratul înţeles al cuvântului, cu roluri memorabile în câteva dintre filmele cele mai importante ale perioadei: „Locotenentul Bullitt” (1968), de Peter Yates, alături de legendarul Steve McQueen, „Noaptea americană” (1973), unul dintre cele mai speciale filme ale lui François Truffaut, sau „The Deep / Adâncurile” (1977), de acelaşi Peter Yates, alături de Nick Nolte. Acest din urmă film i-a făcut pe cei de la „Newsweek” să declare că Bisset „este cea mai frumoasă actriţă a tuturor timpurilor”.

Sursa

Un alt invitat special al celei de-a 10-a ediţii este şi britanicul Michael York, în vârstă de 69 de ani, unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jumătăţi de veac. Acesta va primi Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, decernat, la ediţiile trecute, unor nume precum Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero. June prim al anilor ’70, York rămâne de neuitat pentru interpretarea lui D’Artagnan în cea mai bună ecranizare a romanelor dumasiene, cele două filme regizate de Richard Lester în deceniul 8.

Sursa

Poimâine, vineri, 10 iunie, la ora 12.00, la Cinema Arta din Cluj, va avea loc proiecţia-eveniment a documentarului de lung metraj “Aripi de foc”, realizat de tânărul regizor Tedy Necula, cunoscut publicului în special pentru rolul din filmul Noro (regia Radu Gabrea).


“Aripi de Foc”
prezinta aventura incredibilă a primului spectacol de dans comunitar din România, “Pasărea de foc” reprezentat în cadrul Festivalului International “George Enescu” (editia 2009), la Bucuresti, pe scena Teatrului Naţional, şi la Sibiu.
Filmul vorbeşte despre Pasărea de Foc pe care o avem cu totii înăuntrul nostru si trebuie să o eliberăm pentru a ne urma visele, scopurile în viată. “Aripi de foc” este exemplul unei metode reale de a vedea altfel viaţa pe care o trăim”, spune Tedy Necula, regizorul filmului. Tedy Necula a intrat în lumea filmului la 13 ani, ca deţinător al rolului principal din filmul “Noro”, în regia lui Radu Gabrea. Palmares–ul său regizoral cuprinde deja două documentare de lung metraj, spoturi sociale pentru ONG-uri, scurtmetraje si clipuri video. Este producător Filmmaking Romania, speaker motivaţional şi trainer în comunicare socială si realizare de film.

Intrarea este liberă.

12 comentarii

 1. avatar

  Mi-ar placea sa am un autograf de la miss Bissett! Bun e TIFF-ul!

  • avatar

   A, si mie, clar! Sa incercam, cine stie, poate reusim! 😉

 2. avatar

  Jacqueline Bisset şi Michael York – doi dintre actorii mei favoriţi. În oricare dintre roluri, se simte nu numai măiestria, ci personalitatea actorului.
  Departe mai este Clujul…! Mulţumesc, Mirela, pentru împărtăşirea ştirilor atât de plăcut făcută!

  • avatar

   Cu cea mai mare placere, Danielle! Sper ca voi reusi sa-i vad personal si, poate, chiar sa-i aud! Imi plac mult amandoi! 🙂

 3. avatar
  -X-

  … cred ca ar trebui sa revad unele filme vechi ” de cinemateca”. Filmele actuale, ce straine ce romanesti, nu reusesc sa ma incante la fel de mult.

  • avatar

   Exista si Sectiune de Cinemateca. Sunt de toate aici! Dar da, ai dreptate, filmele erau mai bune, azi totul se face mai in graba, mai pe fuga, toata lumea cinefila observa acest lucru.

 4. avatar

  Știu că n-o să vă plictisiți în weekendul ăsta.
  Vizionare plăcută! 🙂

  • avatar

   Multumim, le fel iti dorim! maine sigur mergem la film! 🙂

 5. avatar

  Deja au trecut atatia ani de cand l-am vazut pe Noro, copilul?
  Cred ca voi sunteti privilegiati sa aveti acesst festival de film, cinematografe…
  la noi nici nu mai exista cinematograf de cativa ani.
  Vizionare placuta la toate filmele!

  • avatar

   Gabi, am observat ca in orasele mai mici au disparut cinematografele…Oare de de? Ar trebui sa ramana un cinematograf! Poate se vor deschide pe la veun mall, ceva. sa speram! Multumesc, azi sigur vom merge, dar maine gata, ca am obosit! O zi frumoasa! 🙂

 6. avatar

  Mirela, multumesc pentru poză ! Distracţie plăcută mai departe !

Trackbacks & Pingbacks

 1. Masolino da Panicale(c. 1383 – c. 1447), pictor italian | my heart to your heart

Lasa un Comentariu