Răspunsuri matinale

 

Forfoteală, se strâng cabluri, se sting reflectoare, se demontează decorul, o altă ediție a emisunii “Bună dimineța Transilvania” s-a terminat. Mă uit după Irina Gașpar, nimic dom’le, n-o văd. Trec pe lângă cabina de machiaj și… și o văd la oglindă demachiindu-se. Ușa fiind deschisă, mă proptesc cu aparatul de fotografiat și o rog să spună: “cheese”:


Napocel:

În sfârșit! Uite că te-am prins într-un moment mai liber. Servus Irina! “Clipe de Cluj!!!”  He, he, he, știi deja despre ce e vorba așa că încep repede să profit de această mică fereastră liberă din timpul tău full cu activități. În primul rând: felicitări pentru ediția de azi “Bună dimineața Transilvania” de pe TVR Cluj! Am văzut cadouri, am auzit de concursuri. Veți continua pe tot timpul verii în acest ritm? În fiecare luni dimineața de la șapte, apari și pe TVR 3 în formatul “Regional Café.”

Irina Gașpar:

Te salut și eu Napocel! Da, da, da și da. Primul “da” la “timpul full cu activități” pentru că nu-mi place să pierd vremea. Activitățile fie că sunt legate de serviciu, fie că țin de chestiuni personale, ele sunt mereu în număr mare, dacă nu maxim, atât cât pot încăpea într-o zi.

“Da” și pentru partea cu concursuri. După ce am dat biciclete și cuptoare cu microunde și alte lucruri faine, matinalul oferă în această perioadă seturi de vară cu tot ce îi trebuie unei persoane care merge la plajă – loțiuni de soare cu diverși “fps”, creme hidratante, rogojine, pălării, genți de plajă dar și seturi de cărți cu care să-ți completezi biblioteca. Și incă mai pregătim câteva dar nu-ți spun acum despre ce e vorba. Va descoperi toată lumea pe parcursul verii.

De asemenea: “da” și la întrebarea legată de ritm. Matinalul produs de TVR Cluj va continua în fiecare zi pe întreg parcursul verii. Eu am și declarat că NU îmi voi lua concediu ca tot poporul în miez de vară așa că fiecare dimineață mă va găsi pe platoul de filmare, fie că e indoor, fie că e outdoor.

Și al patrulea “da”: lunea este o zi specială,  nu pentru că iarba crește altfel ci pentru că matinalul este transmis și pe postul național de televiziune TVR 3, astfel că toată țara poate vedea ce lucruri faine se petrec sau pornesc la și de la Cluj. Practic, “Bună dimineața Transilvania” este de luni până vineri pe TVR Cluj dar luni i se mai spune “Regional Café” și se poate vedea și pe TVR 3.

Napocel:

facebook-ul… un trend în rândul tuturor categoriilor de vârstă, chiar și-o vecină de-a mea pensionară find, are cont și navighează zilnic, în special dimineața. Deși suntem ușă-n ușă, pe chat-ul-facebook m-a rugat de multe ori să-i verific cutia poștală dacă ies. Emisiunea “Bună dimineața Translivania” e și pe facebook?

Irina Gașpar:

facebook-ul este o platformă foarte bună pentru a fi în contact cu oamenii cu care ai ceva în comun. De asta cred că nu contează vârsta. Indiferent de câți ani ai, cred că noi vrem să ținem legătura cu prietenii sau cunoștințele noastre. Și pentru că am tot auzit că facebook-ul e pe cale să se transforme în locul care-ți răpește de tot intimitatea, aș menționa că asta ține doar de proprietarul contului, pentru că el are opțiunea de a respinge cererile necunoscuților sau a celor cu care nu vrea să aibă nimic de-a face. De asemenea, dacă postezi o poză și vrei să o vadă doar o parte din persoanele din lista ta, ai opțiunea să îi setezi vizibilitatea numai pentru un anumit grup de prieteni etc.

Sunt foarte multe chestii faine la facebook-ul ăsta. Și tocmai pentru că vrem să ținem legătura mult mai direct cu telespectatorii, am creat un cont și pentru matinal. Numele profilului este “Bună dimineața Transilvania” iar adresa: www.facebook.com/bunadimineatatransilvania (apasă AICI). Acolo răspundem absolut tuturor.

Napocel:

Un e-mail, o adresă de Y! Messenger, un număr de telefon a emisiunii?

Irina Gașpar:

Avem un număr de telefon la care se poate suna atât pentru concursuri cât și pentru a intra în direct pe timpul emisiunii: 0264420135. Sper că deja a fost memorat de cei mai mulți până acum. Avem și un ID de Yahoo! Messenger: bunadimineatatransilvania iar adresa de e-mail este: bunadimineatatransilvania@tvr.ro

Napocel:

De unde ești Irina și când ai auzit prima dată de Cluj?

Irina Gașpar:

Pentru mine, drumul către Cluj a plecat din Deva. Acolo am crescut. De acolo sunt.

Când am auzit prima oară de Cluj nu aș putea să îți spun exact. Probabil la câteva luni pentru că de când mă știu, o dată pe an merg cu familia la bunicii din Suceava, iar drumul trece prin Cluj-Napoca.

Napocel:

Ce te-a determinat să alegi Clujul și care a fost prima ta impresie când ai ajuns aici? Pentru cititorii “Clipe de Cluj”, cine este Irina Gașpar?

Irina Gașpar:

Câte întrebări la punctul ăsta! Am venit în Cluj odată cu studenția. Acum câțiva ani, când trebuia să îmi aleg facultatea pe care să o urmez, s-a petrecut ceva inexplicabil care m-a adus aici. Nici azi nu pot descâlci firul logicii care să justifice de ce am renunțat la Politehnica București unde chiar dădusem examene și intrasem și am ales să vin la Drept la Cluj, un oraș în care puțini dintre prietenii sau colegii mei au ales să vină. Cei mai mulți au mers la Timișoara. După ce în toți anii de liceu îmi făcusem planuri de a merge în capitală, m-am trezit că de bună voie și nesilită de nimeni, în ceasul al douăsprezecelea, eu schimb macazul într-un asemenea mod.

Prima dată când am ajuns singură în Cluj, a fost când am venit să mă înscriu la facultate. Era vara, nu știam pe nimeni aici și nu aveam habar unde trebuie să cobor din autobuz. M-am gândit că Opera trebuie să fie cam prin centru așa că acolo m-am dat jos. Mi-am cumpărat o hartă și am dibuit ce aveam de făcut. În ziua respectivă țin minte că am mers pe jos cam așa: Opera, strada Avram Iancu, piața Lucian Blaga, bulevardul Eroilor, bulevardul 21 Decembrie 1989, piața Mărăști, strada Aurel Vlaicu, strada Dâmboviței și apoi înapoi spre piața Mihai Viteazul. Trebuia să iau un pachet sau ceva de genul ăsta din cartierul Mărăști și apoi să mă întorc în fața cinematografului ca să iau autobuzul spre casă și pentru că aveam o grămadă de ore, mi-am zis că aș putea merge pe jos. De altfel, până să am mașină, mersul pe jos era un sport pe care il practicam asiduu.

M-am născut în Hunedoara, am crescut în Deva și acum locuiesc în Cluj-Napoca.

Toate formele de educație, până la liceu inclusiv, le-am făcut la Deva (Grădinița de Arte, Școala Andrei Șaguna-fosta 4, Colegiul Național Decebal) apoi am terminat facultatea în Cluj la Drept – UBB.

De prin ’99, luna de vară a lui Cireșar, am început o colaborare cu Radio 21 Deva, feblețea adolescenței mele. Mi se părea fantastic să pot să lucrez cu oamenii pe care îi admiram extraordinar de mult când îi ascultam la radio în fiecare zi. Întâi o rubricuță de știri muzicale apoi tot mai multe emisuni pline – ani de zile. Până când mi-am zis că dacă tot stau în Cluj, ar trebui să renunț la navetă (în primii doi ani de facultate mergeam săptămânal acasă pentru o emisiune de weekend), și să caut o colaborare cu un radio din Cluj. Așa am ajuns la Radio Mix. Îmi plăcea foarte mult muzica pe care o difuzau – era mult “adult contemporary” și m-am bucurat când cei de acolo au fost încântați de mine. Apoi am lucrat la Radio 21 Cluj, care s-a transformat în Radio Impuls Cluj iar doi ani am colaborat cu Radio Polus.

Legătura mea cu Studioul Teritorial de Televiziune Cluj este din 2006. În primii ani am lucrat la departamentul de știri dar cu timpul am făcut și reportaje sau transmisii pentru departamentul de programe. Matinalul îl prezint din 2007. În afară de matinal, care este producția constantă și de suflet, prezint sau coordonez și alte emisuni difuzate de TVR Cluj, TVR 3 sau TVR Internațional.

Napocel:

În acest site, la articolul meu despre vărzărie (apasă AICI), scriai că ai poposit acolo de mai multe ori cu colegii tăi de la aikido. Da! Irina se mișcă grațios în kimono pe ritm de tai sabaki, pivotând și mișcând hara. De cât timp practici această activitate și cum ați ales a alege vărzăria? Preferi sarmalele sau Varza a la Cluj?

Irina Gașpar:

În martie anul trecut, matinalul a susținut o campanie de încurajare a oamenilor să facă mai mult sport, astfel că în fiecare zi am adus în atenție câte o activitate sportivă de la baschet, volei, handbal, si fotbal la înot, rugby, karate și aikido. În 30 a lunii lui Mărțișor, a fost programată discuția despre aikido. Eu până atunci  nu auzisem despre așa ceva chiar dacă mă mai uitam la filmele cu Steven Seagal. Și după ce invitații emisunii respective au explicat tot felul de lucruri ce țin de această artă marțială, unul din instructori, Sampai Florin, a insistat să merg la un antrenament ca să văd cum e concret și dacă o să-mi placă, poate să și rămân. Mi se părea de domeniul fantasticului să pot face și eu ceva, având în vedere că până la vârsta pe care o aveam nu mă bătusem niciodată cu cineva la modul serios și nici nu mi se părea că aș avea abilitățile necesare să sar peste cap și să îi arunc pe ceilalți pe jos fulgerător. Așa că am mers dintr-o curiozitate nesusținută. Sempai Bogdan a ținut acel prim antrenament al meu și până la sfârșitul lui mi-a demonstrat că pot să fac ce fac ceilalți, cu răbdare și exercițiu. Am fost extraordinar de încântată și de atunci merg zilnic la antrenament.

Cam o dată pe lună au loc întâlniri ale practicanților de aikido, sub îndrumarea unor maeștri fie din țară, fie din străinătate. Când stagiile acestea au loc la Cluj, cel puțin o masă servim la Vărzăria de pe Eroilor dar să știi că propunerea vine de la timișoreni! Ei sunt primii fani ai localului, însă îți poți imagina că nimeni nu poate să refuze o așa invitație. E unul din locurile în care după ce mănânci, simți că te-ai săturat numai cu bunătăți.

Dintre sarmale și Varza a la Cluj, voi merge mereu pe a doua opțiune. Până către 20 de ani, eu nici nu vroiam să aud de sarmale, nici să le simt mirosul, eram terorizată de atâta apetit al românilor pentru așa ceva! În familia mea, sarmalele sunt la loc de cinste. Eu am făcut excepție dar Varza a la Cluj a fost mereu o plăcere să mânânc iar cea de la Vărzăria de pe Eroilor RULLZ!!

Napocel:

Ai vreun loc preferat în Cluj?

Irina Gașpar:

Clujul în ansamblul său e foarte frumos. Pentru că nu am copilărit aici, nu am un loc în care să mă duc și să mă regăsesc. Mie mi se pare că în întregul său e un loc în care te poți simți fain. Când vin prieteni din alte orașe și îmi cer să îi plimb prin oraș, îi duc m usai pe Cetățuie, în piața Unirii, pe bulevardul Eroilor și în Parcul Central. De altfel, cred că în acest parc am stat la cele mai multe povești. Și dacă dintre aceste locuri ar trebui să punctez unul anume, aș zice că locul din parc e splendid. Mai ales când e vară, cald și soare iar eu stau la umbră și privesc oamenii din bărci sau rățuștele care se scaldă acolo.

Napocel:

Oamenii! Cum sunt clujenii? Cine te-a impresionat?

Irina Gașpar:

Clișeele spun că ardelenii sunt molcomi și ospitalieri. Pot să spun cu mâna pe inimă că am întâlnit ardeleni care vorbesc atât de rar încât te întrebi dacă termină azi o frază dar și clujeni get-beget care vorbesc mai repede decât sudiștii. Eu cred că diferențele între regiunile țării din acest punct de vedere se cam estompează. Nu se vor șterge însă de tot pentru că există un anumit orgoliu peste care nu va trece nimeni. Dar clujenii îmi par oameni în general liniștiți, care caută să aibă o viață relaxantă.

M-au impresionat mulți oameni ai Clujului. Ca să-ți dau un exemplu: Florin Piersic. Pe cât de prietenos și vorbăreț e la televizor, pe atât e și în realitate. Un om extraordinar!

Napocel:

Se vorbește despre brand-ul de oraș și sper să devină în 2020 și Clujul capitală cultural-europeană. Ca brand, ce ai propune?

Irina Gașpar:

Există câteva brand-uri create deja de unele firme pe care orice român le leagă de Cluj, spre exemplu Ursus, Farmec sau Clujana. Dar cine garantează că aceste firme nu se vor muta din oraș și vor stârni valuri în conceptul ce a fost implementat ca brand-ul zonei? Poate un monument dar necontroversat ar putea să reprezinte orașul nostru la modul statornic și obiectiv. Acesta ar putea fi spre exemplu Bastionul Croitorilor (despre bastion apasă AICI și AICI n.a.)

Napocel:

Aaaaaa, atunci am fost inspirat când am inserat în header-ul blogului meu (apasă AICI) o parte din Bastionul Croitorilor! Pentru cei care vizitează Clujul și au la dispoziție doar o zi, ce traseu, localuri, obiective sugerezi?

Irina Gașpar:

Cum spuneam că îi duc și pe prieteni în acele câteva puncte cheie, la fel propun musai de ajuns în piața Unirii, de văzut vestigiile romane, statuia Matia Rex, biserica Sfântul Mihail cu cel mai înalt turn de biserică din România apoi de văzut clădirile ce se află pe străduța ce te duce în piața Muzeului, traversezi parcul Caragiale – caști ochii la exhibițiile skaterilor și bikerilor și ajungi în Parcul Central  la lac. Nu e de omis Bastionul Croitorilor și către seară să faci un pic de mișcare urcând treptele dinspre strada Dragalina până pe Cetățuie. Panorama e minunată! (Despre Cetățuie apasă AICI n.a.)

Dacă vorbim de al doilea tur, e de mers la Palatul Banffy, unde e Muzeul de Artă (apasă AICI n.a.). Acolo sunt mereu expoziții de văzut. Strada cu clădirile în oglindă îmi pare interesantă și evident, câteva ore trebuie să petreci în grădina botanică.

Ca localuri… Vărzăria, dacă ești în centru! Dacă ești în cartierul Mănăștur poți merge la Casa Piraților pe strada Răvașului sau la Boema pe strada Taberei. O idee mai pretențioasă dar ca meniu interesant și bun sunt Corso din piața Unirii și Baracca de pe strada Napoca.

Noaptea Janis și My Way au produs atmosfera de distracție totală de fiecare dată când am mers. Muzică și veche și nouă, deși preponderența o au piesele “oldies”.

Napocel:

Mulțumesc frumos Irina pentru răspunsuri și închei cu această întrebare: iubești Clujul?

Irina Gașpar:

Clujul este un oraș pe care nu ai cum să nu-l iubești!

Ies mulțumit din studio, mândru nevoie mare că-s clujean și că Irina mi-a întărit convingerile despre Cluj că-i cel mai fain, soarele de iunie fiind tolănit deja pe străzi, m-am îndreptat prin audio jungle-ul orașului spre casă cu nelipsitele căști cantonate-n urechi cântând în cor această piesă:

Happy Stroll by Napocelu

 

Vasile Dâncu


Indiana

51 comentarii

 1. avatar
  fificutza

  Super articolul! Chiar pe post de reporter nu mi te inchipuiam… Dar ti-a iesit bine… 🙂 Mai ia interviuri si altor vedete din TVR…

  • avatar

   Multuuu’ fificutza. Bună idee! O să mai iau interviuri. 🙂

 2. avatar

  fain, Napocel, ai fost pornit de dimineata! vad ca incepi sa ai preocupari de jurnalist 😉

  • avatar

   Ie, dimineața de-o-ncepi bine….apăi tătă zi îi țapănă! 🙂

 3. avatar
  toma

  faina Irina asta ! de cel cu interviul n-am cuvinte 🙂

  • avatar

   Îi cea mai faină Toma frate! Mulțumesc 🙂

 4. avatar
  mihaela

  o placere sa citesti despre asa oameni….

 5. avatar

  Napocel, eu sunt fan Irina, aşa că, de data asta, m-ai dat gata! Felicitări, eşti mare! Mulţumim Irinei Gaşpar, cu care ne începem dimineţile la TVR Cluj, personal sunt mândră că ne-a făcut onoarea şi , ce să zic, meriţi un PREMIU! Bravo Napocel, eşti tare de tot! Foarte bun interviul! 🙂

  • avatar
   Irina

   Mirela, iti multumesc mult pentru aprecieri! Ma bucur ca ne incepem diminetile impreuna 🙂
   Napocel e un supercoleg si ma bucur ca face atat de fain ceea ce ii place. 🙂

  • avatar

   Eu iti multumesc, Irina! Dimineti de Cluj, asa le spun eu! 🙂
   Clipele de Cluj se mandresc cu Napocel, alaturi de…mine si Xaba. O echipa pe cinste, zic eu! 😉

  • avatar

   Multumesc mult Mirela! 🙂

  • avatar
   toma

   vad ca motul are deja un fan club 🙂

  • avatar

   toma
   Am dară și ia dă tu Toma frate LIKE acolo sus în dreapta la pagina-facebook Clipe de Cluj. 😀 Ori intră aici:
   http://www.facebook.com/clipedeclujpage?sk=wall

   De asemenea am și eu pagină-faceboook pentru blog unde te invit să dai LIKE. Aici e:
   http://www.facebook.com/napobloghia
   Vezi că mai târziiu mă uit dacă ai dat like! 😀

  • avatar

   Mirela
   Cea mai de cea echipă!

 6. avatar

  Măi, măi, ce tare e patriotismul de Cluj ! Frumos interviu, tonic, plin de conţinut, a conturat clar două portrete: al Irinei Gașpar şi al Clujului. Felicitări !

  • avatar

   Multumim frumos Zina 🙂

 7. avatar
  miron carmen

  wow
  exclamatia e de uimire. 360 de grade schimbare de subiect. eram pregatita pt un articol marca napocel : cana de cafea, tigara aprinsa si relaxare!!!….si …trosc…wow…superrrrr…likeee de 1 milion de ori. pt melodie comment-ul e de prisos: happyyyy:D
  o imbratisare mare cat china :*

  • avatar

   Articol trosc – he he he he he, te imbratisez si eu cu drag Carmen si-ti multumesc ca intodeauna esti pe faza – cum scriu Carmen deja stie! 😀 Ai antene performante. 😀 Ori perceptie extrasenziorala de exceptie! 🙂

 8. avatar
  penoz

  tare !!!!! … acum esti reporter ? :)))))

  • avatar

   Multumesc penoz frate. Reporter Clipe de Cluj! 😀

 9. avatar
  -X-

  Interviul asta lung m-a dus cu gandul la interogatoriile din perioada Inchizitiei 🙂 … dar a fost interesnt sa ‘vad’ Clujul prin ochii unui non-clujean.

  • avatar

   Ha ha ha ha ha, aici poate pare lung dar in realitate s-a desfasurat rapid.

  • avatar
   toma

   inchizitie:))))))

  • avatar

   😀

  • avatar
   -X-

   Suna bine : “Napocel – Marele Inchizitor ” 🙂 … asta tinand cont de faptul ca Irina e o vrajitoare in meseria ei …

  • avatar

   -X-
   Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

 10. avatar

  felicitari! no, foarte frumos aiest interviu 🙂
  fericiti cei care au diminetile libere si pot urmari tot felul de emisiuni la tv, si aprticipa al concursuri 🙂
  o singura emisiune am vazut cu Irina Gaspar dar se pare ca-i fata faina ca iubeste Clujul si asta e cel mai important 🙂

 11. avatar

  Foarte frumos interviul, felicitari pentru idee Napocel. 🙂 Ma intreb, e cineva care a vazut Clujul si nu s-a indragostit inca de el? 😀

  • avatar

   Mulțumesc dragă Niceo. Ia să vii și tu pe la noi! O luăm pe Lily și te ducem la-nghețată și prăjiturele! 🙂

  • avatar

   Ce fain ar fi, mai ales ca ea demult a lansat invitatiile. Si colegul meu de blog, Dragos, se muta in zona… 😀 Definitiv. 🙁

  • avatar

   No, dapăi ia: te invit și io amu! Șlapii, ochelarii de soare, bagaju și hopa cătră Cluuj! Unde se mută Dragoș?

 12. avatar

  Felicitari pentru articol. Intr-adevar nu trebuie sa te nasti in Cluj ca sa iubesti Clujul. Nici macar nu trebuie sa copilaresti in Cluj, ajunge doar sa te inscrii la o facultate sau sa vii intr-o vizita mai indelungata.

  • avatar

   Multumesc Xaba
   Absolut Xaba. Am mai vorbit cu multi studenti straini ce mi-au spus ca adora pur si simplu orasul nostru!

 13. avatar
  Otilian

  Nu am fost niciodata in Romania, insa, daca mi-ar aparea ocazia sa va trec hotarul, prima destinatie ar fi Cluj, apoi, Bucuresti, Constanta, … Datorita acestui articol mi-a aparut interesul de a cunoaste mai bine bastina lui Antocel – prietenul Insoritei (Fetei Cu Ceaiul). Interviul s-a primit viu, nebanal, mustos, gustos, intrigant si interesant.

  • avatar

   Ei da, Bucuresti, Constanta apoi. Eu propun Sibiu, Sighisoara abia apoi sudul.
   Multumim pentru aprecieri. 🙂

 14. avatar

  Astept clipa in care imi va placea Clujul 😀

  • avatar

   Prinde clipa, nu astepta dupa ea. 🙂

 15. avatar
  ionel

  off irina irina esti o dulcee rau dar te intreb ai un prieten vrei sa fi prietena mea? te iubesc mult sa stii imi dai si me id_ul tau de mess te rogg?

 16. avatar

  Foarte interesant interviul… Felicitari!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Am întins-o « Teo Negură
 2. Impression, soleil levant şi parfum Chypre « Mirela Pete. Blog
 3. SPECTACOL ÎN PĂDURE « Stropi de suflet la vedere
 4. Pilda călătorilor | Ana Usca
 5. Ce poţi dărui? « Gabriela Elena
 6. Parfum de vară « Mirela Pete. Blog
 7. Iubesc orice te-apropie de mine… « VeroVers
 8. Aproape… « Mustăţi lungi, gheare lungi
 9. Bunica mea « VeroVers
 10. Bunica « Idei Înghesuite

Lasa un Comentariu