Biserica Calvaria, cea mai veche din Cluj

Dacă vă întrebaţi care e cel mai vechi monument istoric și de arhitectură gotică (bine păstrat) din Cluj, aici aveţi răspunsul: Biserica Calvaria (notă: aici cacofonia e permisă), cu hramul Sf. Maria, care se găseşte pe o colină,  vizibilă la intrarea în cartierul Mănăştur. Începând cu a doua jumătate a sec. al 9-lea, a funcționat aici, în interiorul fortificației regale-comitatense, o abaţie benedictină  numită Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată cu un zid de apărare. Biserica a aparţinut uneia dintre cele mai importante instituţii medievale ale Transilvaniei: abaţia (mănăstirea) călugărilor benedictini.Dealul pe care se găseşte Biserica  Calvaria este o adevarata oază de verdeaţă si prospeţime. Biserica are o poveste impresionantă, locul fiind marcat de numeroase evenimente de-a lungul istoriei, in urma cărora biserica a fost ruinată şi reconstruită, în repetate rânduri.

Se poate observa corul bisericii, partea în care se găseşte altarul, cu ferestre gotice decorate cu vitralii frumoase, parte care se păstrează din vechile construcţii. Biserica este prevăzută cu o navă mai simplă, reconstruită în sec. al 19-lea,  pe vechile fundații. Înconjurată de un val înalt de pământ, biserica dă impresia unei fortificații. De fapt, acest val este chiar urma fortificaţiilor iniţiale, originale, cu care era prevăzută construcţia în Evul Mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă. Înconjurată de verdeaţă, iarbă, copaci şi flori, dă impresia unei biserici vechi şi maiestuoase,  de pe o moşie medievală, parcă nici nu ar fi în oraş, lângă cel mai circulat pod pe patru benzi, între două cartiere mari şi agolmerate. Turla bisericii şi Turnul Clopotniţă, situat la distanţă faţă de clădirea propiu-zisă, sunt deosebite şi bine păstrate.

Scurt istoric: Mănăstirea medievală  de la Calvaria a intrat în conflict armat cu Episcopia Transilvaniei în 1189 şi până în 1203, lucru care a pricinuit pagube mari acestui lăcaş de cult.  Episcopul Wilhelm (1204-1221) , într-una din incursiunile sale, a reușit să ardă privilegiile papale doveditoare ale drepturilor şi proprietăţii,  iar pe cele regale a reușit să le arunce în Someș, anulând toate  drepturile  pe  care le dobândise mănăstirea. Regele Andrei al II+lea  şi papa Honorius al III-lea au reînnoit privilegiile mănăstirii și au acordat abatelui dreptul de a purta însemne episcopale (inel și mitră).

Din 1948, biserica a fost dată Bisericii Ortodoxa Române,  care a folosit-o până în 1990. Azi e reintrată în proprietatea Bisericii Catolice.  Biserica a primit o orgă, construită în 1792  de Samuel Matz, din Biertan. Acustica interiorului e fantastică, aici puteţi asculta concerte de muzică clasică religioasă.

Accesul în biserică se face prin colțul sud-estic al dealului Calvaria, printre cele două valuri de pământ ridicate pentru apărare. La intrare, pe cele două valuri, se află „Capela Calvaria” ridicată în 1831, respectiv clopotnița proiectată de Károly Kós în 1922.

Construită iniţial în stil romanic, cu ziduri groase şi ferestre arcuite în boltă, a fost reconstruită în stil gotic, ferestrele corului fiind în arc frânt. Sunt alungite şi restul deschiderilor, iar turla  e în stil gotic. Vitraliile , ca elemente decorative, sunt specifice  stilului gotic. E o biserică frumoasă, are farmec şi locul în care se află, merită să mergeţi până acolo dacă n-aţi fost încă, pentru a admira zidurile vechi, înalte,  din piatră,  foarte bine conservate.

Vitraliile, statuile  şi parcul care înconjoară această biserică, cea mai veche din Cluj, vă vor încânta.  Biserica a primit premiul “Europa Nostra” in 1998, distincţie care se acordă anual pentru identificarea şi promovarea celor mai bune practici în conservarea patrimoniului cultural material în Europa.

Dexign, Xaba, Teo NegurăMelami, Stropi de suflet, Grişka, IlarieCoolnewz ,  Vania, Gabi123, Luna pătrată, Mirela PeteRokssanaTheodora Teo Negură, Se-cretGabi Cimpoca, Georgi,Supravieţuitor, Gabriela Elena CatiUmograf , Daurel, Vera. Zina.

22 comentarii

 1. avatar
  clujean

  Este locul cel mai calm si frumos din Manastur! Frumoasa biserica! 🙂

 2. avatar

  Pe vremuri, cand locuiam mai aproape de locul acesta, mergeam de Pasti, la Inviere, era foarte frumos. Si vara mai mergeam la plimbare in parcul din jurul bisericii. Acum e inchis, numai la slujba religioasa poti vedea si biserica. E un parc frumos acolo! 🙂

 3. avatar

  O oaza de liniste in Manastur si o vedere superba de acolo.

 4. avatar
  Adriana Craciun

  Imi place ca si monument.Merita cercetat fiecare coltisor,fotogrfiat si postat pe fb.:)

  • avatar

   E super zona, am si eu niste poze cu biserica Calvaria pe facebook acolo in albumul “Clujul meu”. Sunt bancute, poti poposi, e supermisto, ma repet.

 5. avatar

  Am prins şi eu un Paşte acolo:P

 6. avatar

  Arata tare frumos, te imbie parca la liniste…adica exact ce mi-ar trebui mie acum. 🙂

 7. avatar

  Desi am locuit 5 ani in Cluj, prin anii ’70, chiar nu-mi amintesc sa fi vazut aceasta biserica…
  Poate nici nu-mi statea mintea …

 8. avatar

  E frumoasa, dar n-as putea sa o numesc oaza de liniste 🙂
  Prefer manastirile din jurul Clujului
  Foarte binevenita prezentarea ta

 9. avatar

  Interesant si impresionant ! De ce oare arhitectura gotica impune mai mult respect, te indeamna mai mult la reculegere si la umilinta decat altele? Mi-ar fi tare drag sa vizitez Biserica Calvaria, cine stie, poate vom ajunge vreodata…

 10. avatar

  cum eu stau in manaştur am mers de multe ori seara acolo.e un loc liniştit şi foarte frumos,ai dreptate,e un loc care te indeamna sa meditezi

  • avatar

   Da, am locuit multi ani in manastur, inainte sa ne mutam. Imi placea sa ma plimb prin curtea aceea aerisita! 🙂

 11. avatar

  Cred ca reda linistea si pacea sufleteasca pentru ca este Casa Domnului! Si unde ar putea fi mai bine si mai linistitor decat aproape de Dumnezeu?

 12. avatar
  Gherghinoiu Eugenia

  Buna ziua ,
  Dacă cineva dintre dumneavoastră îmi poate spune cate ceva despre parintele Ungur
  Odihneasca-se in pace ! Pentru mine a fost un adevărat preot ! I-as aprinde o lumânare dacă as știi unde a fost înmormântat . Am aflat de moartea lui cu mult timp după trecerea lui alături de cei sfinți .
  Doamne Ajuta !

Trackbacks & Pingbacks

 1. Picaturi de roua… « lunapatrata
 2. Exista taceri si taceri….. « Rokssana's Blog
 3. Regrete « Ioan Usca
 4. Inocentul – 7 « Ilarie
 5. Misiune imposibilă: misiune îndeplinită! « Gabriela Elena
 6. Pont de vacanţă « Teo Negură
 7. Miercurea fără (multe) cuvinte – Oaza de liniște gotică « Clipe de Cluj
 8. Frans Pourbus the Elder (1545 – 19 septembrie 1581), pictor renascentist flamad | my heart to your heart

Lasa un Comentariu