Biserica Franciscană din Cluj

Aflată în Piaţa Muzeului, Biserica Franciscană e una din bijuterile arhitecturale ale Clujului. Piaţa in care se afla biserica a purtat in trecut diverse denumiri: „Piaţa Mică“ (in perioada Evului Mediu), „Piata Carolina“ , după numele împărătesei Carolina, soţia împăratului Francisc I, iar in perioada comunistă s-a numit o vreme „Piata Dimitrov“. Acum se numeşte Piaţa Muzeului, după Muzeul de Istorie aflat aici. Iniţial, aici a existat o veche biserică romano-catolică, prima din Cluj, datând din sec. XI-XII, distrusă in 1241, în timpul primei invazii a tătarilor. În locul ei a fost ridicată, între 1260-1290, actuala biserică. Călugării romano-catolici benedictini, cei care au construit biserica, au iniţiat o serie de măsuri de extindere a parohiei. Biserica a fost construită în stil gotic, ca şi mănăstirea de lânga ea. Construcţia a beneficiat de sprijinul domnitorului Iancu de Hunedoara.

Vă invităm în Galeria Foto a site-ului nostru, pentru a vedea câteva fotografii personale, făcute în Piaţa Muzeului, având ca subiect predilect Biserica Franciscană.

Biserica va fi restaurată în 1728 de către franciscani, care iniţiază o campanie de restaurare a bisericii şi construiesc turnul. Dotat cu un acoperiş în formă de bulb, începe să se contureze stilul baroc al arhitecturii în care se încadrează superba contrucţie, mai ales ca decoraţiune interioară. Elevaţia turnului are trei registre decorate cu pilaştrii prevăzuţi cu capiteluri dorice şi statui. Deasupra intrării în biserică se află statuia Fecioarei Maria, protectoarea bisericii, iar mai sus, în al doilea registru al faţadei, sunt amplasate statuile Sfântului Francisc si a Sfântului Anton, opere ale sculptorului Johannes Nachtigall. Reprezentarea lui Isus, inconjurat de cei patru evanghelişti, de pe amvon, este realizată de acelaşi sculptor. Guvernatorul Zsigmond Kornis a donat bisericii o reprezentare a Mântuitorului răstignit pe cruce, operă importantă şi preţuită. Mănăstirea era cunoscută şi pentru biblioteca sa cu o colecţie care depăşea 1.000 de volume.

Biserica Franciscană-din-Cluj-, foto Pete Xaba

În 1949, comuniştii au decis sa dizolve ordinul franciscanilor în România şi au confiscat mănăstirea, transformând-o în Şcoala de Muzică, devenită ulterior Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă“.
Ultimele restaurări ale edificiului au fost efectuate în perioada 1980-1986. Au fost redescoperite o serie de elemente gotice , vizibile pe plafon, bolţile fiind alcătuite din pânze de boltă sprijinite pe ogive, mai ales în corul bisericii.

Biserica-Franciscana-Cluj-interior(wiki)

După 1990, biserica a revenit în proprietatea ordinului romano-catolic franciscan, împreună cu o parte din vechea mănăstire. Poate fi vititată oricând, e o biserică cu porţile larg deschise credincioşilor şi ceea ce este demn de menţionat e faptul că aici se aduc marţea pâini, franzele, cornuri pentru cei sărmani, depuse la altarul Sfântului Anton, căruia i se adresează rugăciuni.

Biserica-Franciscană-din-Cluj si-Piata-Muzeului

E una din cele mai frumoase biserici din Transilvania, având şi meritul că nu închide nimănui porţile. Pacea şi bunătatea trebuie să fie proprie creştinilor şi o biserică bună e aceea în care poţi să-I adresezi rugăciuni lui Dumnezeu, în linişte sau în acordurile decente ale muzicii de orgă. Doamne ajută!

 

10 comentarii

 1. avatar

  Aici ma simt bine si e o biserica foarte frumoasa! Frumos articol, Clipe de Cluj! 🙂

 2. avatar
  Constantin Oltean

  Foarte frumoasa biserica. O zona pe care o ador in Clujul nostru! Numai bine! 🙂

 3. avatar

  Biserica aceasta este facatoare de minuni. De fapt statuia Sf. Anton este facatoare de minuni. Eu m-am vindecat de o boala mergand acolo.Plus ca e teribil de frumoasa. Multumesc cu piosenie pentru ca e amintita pe bloguri. Sa aveti numai bucurii!

 4. avatar
  Radu

  Biserica a fost construita in stil romanic traziu, insa ulterior au fost adaugate elemente gotice. Felicitari oricum pentru site (atat design cat si concept).

 5. avatar

  Am fost o singura data la Cluj si nu am vizitat biserica franciscana. Prima fotografie este superba!

  • avatar

   E cazul sa revii! Multumim, ne onoreaza aprecierea ta! 🙂

 6. avatar
  Cristina

  merg aproape zilnic dar cand ies de acolo am o senzatie de usurare, imi place foarte mult acel loc fermecat 🙂
  Catre tine, o , sfinte Antoane,
  Glasul nostru smeriti ridicam.
  Si un cantec duios de iubire,
  Dintr-un suflet curat iti cantam.
  Caci la Domnul, tu trecere mare
  Si marire in ceruri tu ai.
  Si, oricand, te rugam cu credinta,
  Ajutor in necazuri ne dai.
  Catre tine, o sfinte Antoane,
  Ochii nostri cu dor antitim.
  Si-o dovada a dragostei tale,
  De la tine speram sa primim.Mijloceste la Domnul puternic
  De pacate sa fim toti iertati.
  In ispite,in boli

Trackbacks & Pingbacks

 1. Miercurea fără cuvinte. Azi, Serafina! « Mirela Pete. Blog
 2. Miercurea fara cuvinte…16…Capturing without words… « androxa
 3. Cât de mică e… vacanţa mare?! « Mirela Pete. Blog

Lasa un Comentariu