Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Cluj-Napoca

Inaugurat in 22 Mai 1938, sub oblăduirea Episcopului Nicolae Colan, Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj-Napoca a trecut prin multe transformări. Existenţa muzeului se incheie in anii celui de-al doilea război mondial.  Ca orice muzeu,  Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Cluj-Napoca a devenit astăzi  păstrător de valori materiale şi spirituale ale omenirii. O parte din istoria acestor valori coboară, în timp, peste veacuri şi este oglindită în colectia de artă veche religioasă, adăpostita astăzi în incinta Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, la etajul al doilea.
În 1975, muzeul de artă religioasă de la Centrul Eparhial din Cluj-Napoca şi-a statornicit , în sfarsit, prin interesul lui  Teofil Herineanu, menirea sa de locaş destinat conservării unora din cele mai autentice creaţii religios-artistice, izvorâte din spiritualitatea transilvăneană, accsesibile tuturor celor ce doresc să le cunoscă şi să le cerceteze.


Vizitatorii din ţară şi din străinătate  consemnează, în impresiile lor din Cartea de onoare a muzeului, elogii la adresa organizării şi valorii operelor expuse aici. Materialul adăpostit în cele doua săli ale muzeului eparhial este grupat tematic şi pe probleme şi se pot admira: obiecte de cult, icoane pe lemn si pe sticlă, antimise, odăjdii, potire, manuscrise şi tipărituri, diverse alte materiale cu caracter documentar.


Clujenii sau turiştii care vizitează Clujul sunt invitaţi în  acest muzeu, în care arta religioasă e la loc de cinste şi cucereşte prin bogăţia decorului, prin frumuseţe, prin valoarea sa de artă veche şi prin multitudinea pieselor expuse.

Adresa: Piata Avram Iancu nr. 18, Cluj-Napoca.

Mirela PeteAliceee, Aurora, Vania, Alice Georgiana, Androxa,   Gabi, Gabriela Savitsky, Coollnewz, Ilarie, Luna PatrataNea Costache  Supravietuitor, Verovers-X-Daurel,Melami,  NapocelGabi CimpocaGina, CARMEN , Teo Negura,Rokssana, Sorin, Ioan Sorin Usca, Haicăsepoate!, Caius,   Theodora, Umograf,  Zina Lecturi recenzate.

27 comentarii

 1. avatar
  clujean

  Am vizitat acest muzeu si mi-au placut in special icoanele. E frumos, icoanele pe sticla sunt deosebite. Un loc de vizitat si pentru turisti, buna indicatie. Felicitari!

  • avatar

   Merită vizitat! Toate exponatele sunt interesante, dar icoanele sunt realizate foarte frumos. O zi frumoasă, clujeanule! 🙂

 2. avatar

  Clujeanca si eu si inca n-am vizitat acest muzeu, mai sa fie, si trec pe langa el aproape zilnic. Dar o voi face, chiar in weekendul acesta. Apropo, un weekend frumos si plin de bucurii va doresc! 🙂

  • avatar

   E cazul să-l vizitezi, e atât de aproape de noi! Dar singură ai spus asta. Weekend reuşit! 😉

 3. avatar

  Am impresia că sunt destui clujeni care nu l-au vizitat încă. Poate pentru că îl asimilează cu un așezământ religios, ori el este unul de cultură și patrimoniu. Eu, sincer, nici nu l-am remarcat. Data viitoare când mai trec pe acolo însă, știu unde să-l caut.

  • avatar

   Ai perfecta dreptate cand spui:”Poate pentru că îl asimilează cu un așezământ religios, ori el este unul de cultură și patrimoniu”!
   Asa este, si de aici rezervele pe care le au. Dar ar erita, sunt lucruri frumoase!

 4. avatar
  -X-

  Eu una nici nu stiam ca exista un astfel de muzeu in Cluj.
  L-am trecut pe lista. Sper ca la viitoarea vizita in Romania sa ajung (neaparat) la Targul Mures (pentru vitralii) si apoi la Cluj.

  • avatar

   Mă bucur ca vei vizita Clujul, s-au schimbat in bine multe pe-aici. de fapt, nu ştiu de când nu ai fost la noi, dar sper că îţi va plăcea! Şi eu aş vizita Iranul, mai ales după ce-am citit scrierile tale deosebite! 🙂

 5. avatar

  Foarte interesant ! Cred că mai sunt şi alte aşezăminte cu obiecte frumoase de artă veche religioasă, dar nu sunt cunoscute de public. Păcat că la noi formula sponsorizării e derizorie (ca şi altele). Ce bine le-ar sta marilor companii care cheltuiesc atâţia bani pe spoturi publicitare (să ne gândim doar la companiile telefonice, de exemplu), să îşi facă reclamă prin aducerea în faţa lumii a unor valori culturale…

  • avatar

   Ai dreptate, dar de aici nu le “iese” nimic, asa ca nu cred ca i-ar interesa. Fac totul gandindu-se la profit. Dar cine stie, sa speram ca vine si randul culturii si artelor! 🙂

Trackbacks & Pingbacks

 1. Alegerile tale…. « lunapatrata
 2. Naufragiu cu parfum de week-end « Teo Negură
 3. Filantropică « Ioan Usca
 4. expresiv… « MesterulManole's Weblog
 5. Colors in your heart… « androxa
 6. increderea « Rokssana's Blog
 7. O iubire mare… « lunapatrata
 8. Poveste de vis (43) « Teo Negură
 9. Israel Kamakawiwoole – o voce de aur | Blogul lui Nea Costache
 10. 6 august, Ziua Hiroshimei – Ziua mondială a luptei pentru interzicerea armei nucleare « Supravietuitor's Blog
 11. Despre Prietenie, Mircea Eliade « Supravietuitor's Blog
 12. Inocentul – 29 « Ilarie
 13. De taină la poartă | Blogul lui Nea Costache
 14. Vara, muzică şi culoare « Mirela Pete. Blog
 15. Joc: cine eşti tu, cine sunt eu? « VeroVers
 16. Promo – Palatul Vrăjitoarei – episodul 20 « Link-Ping
 17. Ivan Argunov (1727–1802), pictor rus portretist | my heart to your heart

Lasa un Comentariu