Cluj-Napoca, întâniri internaţionale

Întâlnirile Internaţionale de la Cluj Cluj-Napoca din 7 octombrie 2011 – 9 octombrie 2011. Clipe de Cluj preia pentru cititorii săi o informaţie adresată iubitorilor de cultură. Sursa e AICI.

Întâlnirile Internaţionale de la Cluj constituie o nouă iniţiativă a Teatrului Naţional din Cluj, un festival anual care are drept scop promovarea dialogului internaţional prin teatru, diseminarea informaţiilor culturale şi realizarea de colaborări şi iniţiative culturale în spaţiul internaţional.
Întâlnirile internaţionale reprezintă un spaţiu pentru dialog prin artă. Acest festival are o tematică diferită în fiecare an, tema pentru fiecare întâlnire fiind stabilită de participanţii la ediţiile anterioare. Tematicile pot fi extrem de variate, de la subiecte de interes artistic general şi subiecte de interes social, pînă la concentrarea pe opera unor artişti sau diverse curente artistice.Prima ediţie a festivalului este dedicată operei lui Gellu Naum, proeminent autor român suprarealist (n. 1 august 1915, București — d. 29 septembrie 2001, București, a fost un poet, prozator și dramaturg român, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.)
În paralel cu crearea unei platforme de dialog între diverse personalităţi culturale şi iniţierea unei reţele de comunicare între personalităţi teatrale din lume, festivalul prezintă trei spectacole de teatru produse de Teatrul Naţional în anul 2011, bazate pe două piese şi un roman de Gellu Naum: “Zenobia”, în regia Monei Marian, “Florenţa sunt eu” (text semnat de Gellu Naum împreună cu Jules Perahim), în regia lui Alexandru Dabija şi “Insula”, spectacol-concert de Ada Milea şi spectacolul “Exact”, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Ada Milea

Totodată, alături de piesele de teatru sunt organizate o conferinţă “Gellu Naum şi avangarda europeană”, susţinută de doamna Simona Popescu (scriitoare, lector universitar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti) şi de domnul Ion Pop (critic şi istoric literar, profesor universitar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca); o masă rotundă, o expoziţie Gellu Naum şi Jules Perahim şi o lansare de carte.

Lasa un Comentariu