Clujul înseamnă acasă

(Scris de Călin)
Colaboratorul nostru permanent, Călin, cunoscut în Blogosferă ca Paporniţa cu vorbe, ne-a făcut bucuria şi onoarea de a publica pe Clipe de Cluj un text frumos, prietenos şi foarte plăcut despre oraşul lui şi al nostru. Da, Clujul înseamnă, atât pentru Călin, cât şi pentru noi, acasă! Îi mulţumim!

“Pentru mine Clujul înseamnă acasă. Nu Sibiul, în care am stat mai bine de douăzeci de ani, nu Saint Helier, unde voi sta cîţiva ani. Senzaţia pe care o aveam cînd veneam de undeva şi ajungeam pe Feleac nu am mai avut-o nicăieri. Simţeam că acolo e casa mea, pe Gheorghe Dima, că acolo e locul meu, iar asta nu am mai simţit nicăieri.” sunt cuvinte pe care mi le-a spus cu aproximativ un an în urmă un prieten din Sibiu, stabilit pentru o vreme în insula Jersey. Nu sînt, prin urmare, cuvintele unuia care s-a născut în Cluj şi ar putea fi acuzat de subiectivism.

Pe orice hartă a României te-ai uita vei vedea în partea de nord-vest un punct mai mărişor în dreptul căruia scrie Cluj-Napoca. Pentru cei care nu au pus niciodată piciorul în Cluj acesta este doar un alt oraş oarecare, cum sînt multe altele. Pentru cel care a apucat însă să îl viziteze pe îndelete, eventual să şi stea o perioadă în el, Clujul nu se poate rezuma la atît; Clujul poate părea la prima vedere doar un oraş banal, poate ceva mai îngrijit decît majoritatea oraşelor din ţara asta, însă el este mult mai mult decît atît.

Bastionul-Croitorilor

 

Clujul înseamnă tradiţie, mai înseamnă şi cultură, pe care aproape că le poţi simţi în aerul pe care îl respiri. El nu ştie să se grăbească, trăieşte în ritmul lui, poate mai domol, mai ardelenesc şi probabil nimeni şi nimic nu va reuşi să îl scoată vreodată din acest ritm. Mai înseamnă respect pentru valori, pentru cultură, pentru educaţie, înseamnă decenţă şi bun-simţ. şi mai înseamnă, nu în ultimul rînd, oamenii lui, cei care duc mai departe aceste valori, spiritul acestui oraş.
Pentru mine, care m-am născut aici şi mi-am petrecut cea mai mare parte din viaţă la poalele Feleacului, Clujul nici nu reprezintă propriu-zis un oraş, el este mai degrabă o stare de spirit, ceva foarte apropiat sufletului meu, care parcă mă cheamă cînd sunt plecat departe, care nu mă lasă să îl uit sau să îl înlocuiesc cu altceva. Şi pentru că astăzi e ziua lui,ori poate ziua noastră, îi spun “La Mulţi Ani!” şi îi ofer în semn de preţuire videoclipul de mai jos. I-am spus “La Mulţi Ani!” pentru că astăzi se împlinesc 67 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupaţia horthystă, o dată pe care probabil foarte mulţi au uitat-o, iar alţii, mai mulţi chiar, nici nu au ştiut-o vreodată.

 

 

Mirela,DEXIGN,Xaba,Umograf,Napocel,Gabi Cimpoca,Coolnewz,Gabi,
Aurora Georgescu
,dana, theodora, luna pătrată, supravieţuitor, rokssana, teo negură, meşterul manole, freestyler,Gina, Daurel,Dispecer,Cella,ioan usca, coolnewz, digodana, Vania,Silavarcald,Zina,

21 comentarii

 1. avatar

  Mulţumesc frumos, Călin!
  Spendidă incursiune prin…sufletul de clujean! Să avem parte de zile însorite la Cluj, şi oriunde am merge. 🙂

 2. avatar

  La mulţi ani, minunaţi, acasa sufletului

  • avatar

   Acasa sufletului e tot aici…cine stie, poate, poate intr-o zi te intorci! 🙂

 3. avatar

  Am absolvit prin anii “70 politehnica la Cluj, apoi, la repartitie, am ratat Satu Mare, insa n-a fost nici o problema sa fiu repartizat in Capitala.
  Desi planuiesc de vreo 15 ani sa fac o afacere mutandu-ma din acest oras costisitor, nu m-am gandit la Cluj…
  Lasand la o parte ca este viata scumpa, Clujul imi aminteste ca acolo am descoperit sistemul de relatii pe care se bazeaza Romania; cumva am impresia ca la Cluj este ‘capistea” sistemului cercurilor de interese: cercurile romanilor, ale ungurilor, al familiilor mixte, al moldovenilor…
  Azi dau si numele celui care mi-a a ridicat, din amuzament sau din generozitate, un colt al perdelei: Galis Viorel, nefericitul meu coleg de an, sef la organizatia studenteasca, care m-a scapat de amenzile de la transportul in comun, mi-a facut rost de bilet la mare, mi-a arajat maririle de note pentru a nu pierde bursa…
  Am auzit ca este in Bucuresti si administreaza ceva baze sportive ale lui Sever Muresan; poate ma voi invrednici sa-l caut…

  • avatar

   Interesante lucruri spui, Daurel, ca de obicei: “Clujul imi aminteste ca acolo am descoperit sistemul de relatii pe care se bazeaza Romania; cumva am impresia ca la Cluj este ‘capistea” sistemului cercurilor de interese: cercurile romanilor, ale ungurilor, al familiilor mixte,”…
   Analizand spusele tale, incep sa inteleg ca am simtit din plin aceasta relaitate, dar nu stiam cum s-o exprim in cuvinte. Pentru ca asa este. Sau asa consider si eu ca este.
   Tot Ardelean ai ramas si Clujean prin educatie si scoala.
   Numai bine! 🙂

 4. avatar
  clujean

  Buna!
  Un text care chiar imi merge la suflet!
  Domnule Calin, eu nu am inteles daca e chiar ziua Clujului sau asa ii spuneti, pentru ca e zi de refereinta istorica? multumesc! 🙂

  • avatar

   Clujul, ca un oraş care se respectă, are mai multe zile; nu ştiu de ce, probabil nu voi înţelege niciodată asta, dar aşa stau lucrurile; e un oraş care se sărbătoreşte în mai, se mai sărbătoreşte şi prin 18 august dacă nu mă înşel, s-a mai sărbătorit şi azi, iar aceste zile îşi au toate rădăcinile undeva în istoria oraşului. ziua de azi este una din aceste zile ale Clujului, care e cea oficială sau care e mai justificată nu sînt eu în măsură să judec, însă e o zi care se sărbătoreşte la Cluj, atunci cînd autorităţile locale nu se fac că uită de ea (cum au făcut anul trecut). o seară frumoasă!

 5. avatar

  “Clujul înseamnă tradiţie, mai înseamnă şi cultură, pe care aproape că le poţi simţi în aerul pe care îl respiri.”.
  Demn de reţinut!
  Zilele oficiale ale Clujului sunt în frumoasa lună mai. Ne bucurăm că al nostru colaborator a găsit, însă, această zi în calendarul Clujului şi îi mulţumim pentru articol.
  La mai mare! 🙂

 6. avatar

  Felicitări, Călin ! Ai găsit în paporniţă cele mai frumoase vorbe pentru oraşul tău. La mulţi ani, Cluj, chiar dacă zilele tale oficiale sunt în primăvară !

 7. avatar

  La multi ani, Cluj-Napoca!
  La multi ani, clujeni.
  P.S.bastionu Croitorilor e unul dintre cele mai frumoase monumente ale Clujului!

 8. avatar
  clujean

  @papornitacuvorbe, multumesc! 🙂

 9. avatar

  Ce frumos ştiţi să vă prezentaţi oraşul şi cred că aveţi şi de ce! Felicitări! Am în inimă şi în minte de foarte mult timp un vers şi melodia unui frumos cântec popular pe care îl fredonez uneori chiar şi numai în gând, aşa îmi vine: “M-am suit în dealul Clujului……..”

  • avatar

   E un oras frumos, incercam sa fim la inaltimea aspectului dat de arhitectura sa de baza si ceea ce il face agreabil: gradini, parcuri, universitati! Multumim! O seara frumoasa! 🙂

Trackbacks & Pingbacks

 1. Marile sperante « Daurel's Blog
 2. Noutăţi Dexign. Fleur du Flavours « Mirela Pete. Blog
 3. Foaie verde,foaie fraga… « lunapatrata
 4. Prin viaţă, fără cârje « Teo Negură
 5. miercurea fara cuvinte – 24 – pisicile lor « Rokssana's Blog
 6. Miercurea fara cuvinte…An Alien in Parcul Pantelimon monday morning…. « androxa
 7. Omul paianjen escaladeaza vineri hotelul Intercontinental din Bucuresti « Supravietuitor's Blog
 8. MIERCUREA FĂRĂ CUVINTE: A venit toamna « Stropi de suflet la vedere

Lasa un Comentariu