Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului în 2015

Oraşul Cluj-Napoca a fost desemnat Capitala Europeană a Tineretului în 2015, datorită documentaţiei care susţine investirea în tineret pentru o dezvoltare urbană sustenabilă şi responsabilă.(Sursa)

 

Cluj-Napoca
Cluj-Napoca
 Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat azi, 25 noiembrie, Capitala Europeana a Tineretului in 2015, datorita documentatiei care sustine investirea in tineret pentru o dezvoltare urbana sustenabila si responsabila, informeaza Mediafax. Titlul de Capitala Europeana de Tineret a fost acordat prima data in anul 2009 orasului Rotterdam, urmand apoi Torino, Anvers, Braga, Maribor si Salonic in 2014.

Victorie istorica pentru Cluj-Napoca, sambata noapte, la Maribor, in Slovenia: orasul va fi in 2015 Capitala Europeana a Tineretului.

Oraşul în care s-a desfăşurat finala este desemnat Capitala Europeană a Tineretului pentru 2013.

Celelalte orase finaliste au fost Vilnius – Lituania, Varna – Bulgaria, Ivanovo – Rusia. Cu un buget de 5 milioane de euro, proiectul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015 ar aduce beneficii importante orasului – notorietate, investitii, turisti etc.

Misiunea Cluj-Napoca Capitala Europeana a Tineretului 2015 este de a intari rolul si de a sprijini participarea activa a tinerilor si organizatiilor de tineret in crearea schimbarii in societatea noastra prin procesul dezvoltarii urbane sustenabile, responsabile si inclusive, prin impartasirea spatiului, a culturii, puterii, activitatilor, bucuriei, viziunii si a valorilor comune europene, abordand teme ca si activarea tineretului, advocacy, mobilitate, dialog si informatii structurate intr-un program anual in Cluj-Napoca.

Capitala Europeana a Tineretului (CET) este titlul acordat unui oras european pe o perioada de un an de zile, in timpul caruia se va acorda sansa de a prezenta printr-un program multilateral viata si dezvoltarea culturala, sociala, politica si economica legate de tineret.

Initiativa CET incurajeaza implementarea ideilor noi si a proiectelor inovatoare, in ceea ce priveste participarea activa a tinerilor in societate, si incearca sa prezinte un model pentru dezvoltarea in continuare a politicilor pentru tineret in alte municipii europene. Fostele si selectatele Capitale Europene ale Tineretului: 2009 Rotterdam, 2010 Torino (Italia), 2011 Anvers (Belgia), 2012 Braga (Portugalia), 2013 Maribor (Slovenia), 2014 Thessaloniki (Grecia).

Juriul s-a compus dintr-un numar de reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor societatii civile, printre care reprezentati ai:

 • Congresul Autoritatilor Locale si Regionale in Europa
 • Comitetul pentru Cultura si Educatie in Parlamentul European
 • Comitetul Regiunilor
 • Consiliul Municipiilor si Regiunilor Europene
 • Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului European
 • EurActiv
 • Universitatea din Montpellier
 • Consiliul de Tineret din Grecia
 • Municipiul Thessaloniki (Capitala Europeana a Tineretului in 2014)

Asumat de Municipiul Cluj-Napoca, procesul Cluj-Napoca Capitala Europeana a Tineretului 2015 a fost coordonat de Grupul PONT si a avut loc cu participarea activa a peste 30 de organizatii de tineret, care au semnat un Memorandum de Intelegere la 25 aprilie 2012, cu suportul a peste 200 de organizatii, institutii locale, nationale, europene.

6 comentarii

 1. avatar

  Felicitări pentru alegere. Poate vom vedea și noi Clujul în anul în care va fi Capitala Europeană a Tineretului. Bănuiesc că vor fi multe manifestații culturale.

  • avatar

   Doamne ajută Zina dragă! Iar eu o să vă fiu gazdă!
   Vor fi, și va fi multă lume de prin Europa! 🙂

 2. avatar

  Felicitări!

 3. avatar

  Bravo, Cluj Napoca, oraş iubit!

Lasa un Comentariu