După o vară fascinantă, urmează o toamnă cu surprize culturale la Cluj

billyClujul a trăit o vară absolut fascinantă și noi în mijlocul lui și-al verii. În inima evenimentelor unice, multe fiind noi, multe continuând tradiția, dar îmbunătățite calitativ, într-o superbă vară caldă, fierbinte chiar (o parte din iunie, iulie, o bună parte din august a fost o vreme foarte caldă, de vară adevărată) plină de evenimente culturale și distracție la greu. Nu le mai înșir, am mai amintit de ele și au fost pentru toate gusturile. După TIFF,  a început Electric Castle Festival (lângă Cluj, la Bonțida – Castelul Banffy),  a urmat Jazz in the Park, superb, pe gustul nostru. Pe acordurile muzicii lui Verdi, ne-am bucurat de   Aida-Opera pentru Cetate! La Gala UAD, am fost răsfățați cu creații de excepție prezentate pe scena Teatrului Național.  We are Rocking the City,  sau concertul lui Billy Idol, excepțional, au schimbat ritmul. Ne-am delectat cu spectacolul Necuvinte, un nou spectacol al Companiei Passe Partout Dan Puric,  ne-am bucurat de Zilele Culturale Maghiare Cluj, cu spectacole pentru toate gusturile. Să tot fii vara în Cluj! 

marea-hamaceala (1)
Clujul este un veritabil centru al evenimentelor culturale din Transilvania și ne bucurăm an de an, în frumusețea parcurilor, a grădinilor din preajma clădirilor superbe sau de însuși străzile lui. De sălile uimitoare de teatru, cinema, concerte, de evenimentele culturale care ”trag și atrag aici”,  având și de ce,  deoarece cele două teatre dramatice, două opere, patru case de cultură și Filarmonica, plus zonele amenjate pentru spectacole în aer liber atrag oamenii avizi de cultură, de spectacole de bun gust, de distracție și detașare de griul cotidian. De relaxare și bucurie. Vara a fost delicioasă, să vedem ce ne rezervă septembrie, deocamdată!

concert palatul banffy

Cele mai importante evenimente mondene și culturale care vor avea loc în Cluj în această toamnă – 2014, pe lângă târguri și expozitii cu diverse tematici, festivaluri de muzică, film sau teatru, precum și concerte, party-uri și evenimente mondene organizate de cluburile, pub-urile și terasele din Cluj, vor fi și spectacole de operă, teatru clasic, balet, alte manifestări culturale așteptate în locurile consacrate: Teatrul Național, Opera Română, Opera Maghiară, Casa de Cultură a Studenților. Dintre cluburile și pub-urile organizatoare frecvente de evenimente, preferatele tinerilor ar fi:  Euphoria Music Hall, Club Midi, Diesel Club, Flying Circus Pub, Janis Club, Boiler Club sau Irish Music Pub. 

Iulius-Parc-212x300Atelier de actorie şi confecţionare păpuşi @ Iulius Parc, 6 septembrie

Teatru de club – stagiunea septembrie 2014

NORWAY. TODAY
JOI, 11 septembrie, ora 21:00
de Igor Bauersima
Cu: Anca Lacusteanu si Adrian Balint, Regia: Sorin Misiriantu
Astăzi e la modă să socializezi pe internet. Pe tot felul de situri, apar tot felul de indivizi, care mai de care mai ciudat. Unul dintre ciudatii de care vorbeam s-a apucat să creeze un site pentru sinucigasi. Culmea, situl are clienti din toată lumea si functionează uns. Doi adolescenti se cunosc pe acest site si se hotărăsc să moară împreună, aruncându-se de pe fiordurile norvegiene. Nici măcar să te sinucizi nu e usor în vremurile noastre. Tinerii nostri cu nume văratice, Julie si August întâmpină dificultăti mari si serioase în tentativa lor de a-si pune capăt zilelor. O comedie neagră de buna calitate te va tine pret de o oră cu sufletul la gură.”

* Preţul unui bilet este de 20 Lei
* Toate băuturile de la bar au reducere 20%

Fana Frăteanu @ Le Parisien

Fana Frăteanu live

Rezervari: 0743 883 474
Intrare: 10 lei

fana-frateanu-300x110Noaptea Albă a Filmului Românesc. În 19 septembrie, cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la Cinema Victoria şi Casa TIFF. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producții recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, cât și de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei românești. Din selecție nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurtmetraje românești ale anului 2014. 

Până pe 21 septembrie 2014, la Iulius Mall Cluj „sună clopoţelul pentru shopping”. Clienţii care fac cumpărături de minimum 100 de lei primesc de la Centrul Info un talon răzuibil şi câştigă unul dintre cele peste 7.200 de premii instant: 12 tablete Samsung Galaxy TAB 3, ghiozdane în tendinţe, penare în culori vesele, agende personalizate, papioane şi eşarfe pentru o ţinută la modă în prima zi de şcoală, bilete la film, vouchere de cumpărături şi băuturi răcoritoare.

Iconari clujeni” – expoziţie “cu har”, din creaţia artiştilor iconari contemporani. În cadrul vernisajului care va avea loc luni, 8 septembrie, ora 16.00, vizitatorii vor avea privilegiul de a admira şi 6 icoane, pictate la sfârșitul secolului al XIX-lea / începutul secolului XX, aflate în colecția dr. Aurel Bodiu. Un alt moment deosebit va fi recitalul de pricesne susținut de cunoscuții interpreți: Maria Marcu, Ioana Breda Morar şi Mihaela Grindean.

10 Septembrie 2014 Bonțida, Csatelul Banffy

ORIENT-BAROQUE-EXPRESS

De la Venetia la Istanbul…

Iată o călătorie muzicală pe aripile Zefirului, pe urmele miticului Orient Express, de la Veneția la Istambul trecând prin curțile princiare românești ale secolului XVII.
De la Monteverdi, Luzzaschi (cu faimosul său Concerto delle Donne), Mazzochi și Barbara Strozzi la Dimitrie Cantemir (înalt erudit și compozitor român, autor al Cărții Științei Muzicii) și Ioan Căianu (Codex Caioni) sau Girolamo Diruta (Il Transylvano), veniți să descoperiți bijuterii și amintiri ale unei lumi uitate.
Acest concert unic și boem, interpretat de colectivul de muzicieni francezi și europeni Cordis et Organo, face un popas în magia capelei Castelului de la Bonțida, clădire reprezentativă a barocului transilvănean. Veniți și zăboviți puțin în sunetul baroc al viorii, clavecinului și lăutei, ca pe timpurile contelui Bánffy, atunci când muzicieni și artiști frecventau acest loc sublim.

Marina Bartoli, Dagmar Saskova, Ruxandra Ibric, soprane
Stéphanie Erös, vioară
Christine Plubeau, viola da gamba
Philippe Dechène, arhilăută & lăută arabă
Jean-Christophe Leclère, clavecin

Va urma…!

Fara comentariu

Lasa un Comentariu